Obsah:

  1. Tabuľka veľkostí detského oblečenia v Pepco
  2. Tabuľka veľkostí detského oblečenia sa zíde aj pri kupovaní oblečenia na darček
  3. Ako vyberať veľkosti detského oblečenia?
  4. Tomuto sa vyhnite pri výbere veľkostí detského oblečenia!
  5. Čo znamenajú veľkosti detského oblečenia?

Neviete vybrať správnu veľkosť detského oblečenia alebo topánok? Netrápte sa! Pripravili sme špeciálnu tabuľku, ktorá odpovie na prípadné pochybnosti. 

Nižšie uvádzame aj rôzne rady, ktoré vám pomôžu pri nákupe oblečenia a obuvi pre deti v rôznych vekových kategóriách. Avšak nezabudnite, že každé dieťa je iné, a má tiež iné potreby. To, čo niekomu vyhovuje, inému sa nemusí páčiť, ale… k veci!

Tabuľka veľkostí detského oblečenia v Pepco

Správnu veľkosť detského oblečenia najľahšie a najpohodlnejšie vyberiete vďaka tabuľke veľkostí. V tabuľke nájdete informácie o výške a veku, a príslušnej veľkosti oblečenia. 

Avšak nezabudnite, že každé dieťa môže mať trochu inú stavbu tela. Niektoré deti sú veľmi drobné a napriek svojmu veku môžu potrebovať menšie veľkosti oblečenia a obuvi. Na druhej strane, iné deti sú vyššie, trochu bacuľatejšie, preto môžu potrebovať o niečo väčšie oblečenie, než to vyplýva z našej tabuľky veľkostí.

Tabuľka veľkostí detského oblečenia sa zíde aj pri kupovaní oblečenia na darček

Predstavená tabuľka veľkostí detského oblečenia sa zíde nielen rodičom, ale aj všetkým, ktorí chcú vybrať oblečenie, bielizeň či topánočky ako darček. Najčastejšie ako darčeky pri špeciálnych príležitostiach – krstiny, meniny, narodeniny. Dojčatá sa nehrajú s komplikovanými hračkami, okrem toho ešte nie je jasné, aké farby, vzory či rozprávky sa im páčia. Rôzne oblečenie v Pepco je preto ideálny nápad na skvelý darček!

Infografika Pepco: veľkosti detského oblečenia

Ako vyberať veľkosti detského oblečenia?

Používanie tabuľky veľkostí nie je všetko, čo musíte zohľadniť. Pri nakupovaní nezabúdajte:

  • Novorodenci a dojčatá rastú veľmi rýchlo, preto sa neoplatí kupovať oblečenie, ktoré tesne sedí  – najmä ako darček.
  • Malé deti sa často zašpinia, preto sa ich oblečenie musí často prať. 
  • Tabuľka veľkostí detského oblečenia je len východisko – vždy zohľadnite skutočnú výšku a hmotnosť dieťaťa. Každé dieťa sa vyvíja individuálnym tempom, a veľkosť navrhovaná podľa veku a výšky nemusí byť vždy správna.
  • Pri kupovaní oblečenia pre niekoľkoročné dieťa zohľadnite, že sa stále vyvíja, intenzívne rastie, a okrem toho potrebuje pomerne veľa oblečenia na prezliekanie – dobrá zábava sa často končí škvrnami na nohaviciach, ponožkách a tričkách. 
  • Viac ušetríte nielen nakupujúc v Pepco, ale aj výberom trochu väčšieho oblečenia – napríklad trochu dlhšie nohavice sa dajú vyhrnúť alebo dokonca zapnúť, vďaka čomu ich dieťa môže nosiť dlhšie.

Pred nákupom oblečenia alebo topánok pre dieťa pozrite veľkosti detského oblečenia v tabuľke veľkostí a uistite sa, či kupujete správny výrobok. Ak máte akékoľvek pochybnosti, vždy môžete navštíviť s dieťaťom predajňu Pepco a vyskúšať.

Tomuto sa vyhnite pri výbere veľkostí detského oblečenia!

Chlapec v skrini s oblečením

Aké sú najčastejšie chyby pri vyberaní veľkosti detského oblečenia? Predovšetkým kupovanie oblečenia, ktoré tesne sedia dojčatám a batoľatám – deti v tomto veku rastú tak rýchlo, že sa takéto oblečenie môže ukázať príliš tesné už po niekoľkých použitiach. Akých iných chýb sa treba vyvarovať?

Dojčenské oblečenie pre dievčatko alebo chlapčeka nemôžu byť príliš veľké – zatiaľ čo kúpenie príliš malého oblečenia je najčastejšie chybou, kúpenie príliš voľných dupačiek môže byť zámerné, avšak také oblečenie môže pre dieťa nielen nepohodlné, a dokonca môže obmedzovať pohyby. 

Ďalším dôležitým faktorom je zloženie oblečenia – aj to výrazne ovplyvňuje výber správnej veľkosti. Keď kupujete priedušné oblečenie pre chlapčekov alebo dievčatko zo 100 % bavlny, musíte veľmi starostlivo vybrať veľkosť, keďže sa také oblečenie veľmi nerozťahuje. Ak tkanina obsahuje prímesi elastických vlákien (najčastejšie elastán), materiál sa lepšie prispôsobí telu dieťaťa. 

Oblečenie a bielizeň musia byť priliehavé, avšak nie tesné. Podobne je to aj s topánočkami, ktoré pri nesprávne zvolenej veľkosti môžu byť nielen nepohodlné, ale tiež môžu negatívne ovplyvniť učenie chodenia, stavbu chodidiel a spôsob pohybu dieťaťa.

Čo znamenajú veľkosti detského oblečenia?

Kupovanie oblečenia a obuvi pre deti môže byť problematické – výber je obrovský, a k tomu treba vybrať správnu veľkosť. Pri nakupovaní s dieťaťom v predajni môžete oblečenie či obuv vyskúšať, aby ste sa uistili, či vstupne vybrané veľkosti detského oblečenia sú skutočne vhodné. Pri nakupovaní online použite tabuľku veľkostí. 

Veľkosti detského oblečenia sa mierne líšia od tabuľky veľkostí pre dospelých – v tabuľke nenájdete veľkosti S, M a L, ale úplne iné označenia. Aké?

  • Veľkosť – napríklad 80, 86 alebo 110.
  • Vek – napríklad 9-12 mesiacov.
  • Výška – napríklad 74-79 centimetrov. 

Na niektorých štítkoch oblečenia a v tabuľke veľkostí sa môže nachádzať každé z týchto označení alebo len niektoré z nich. Veľkosti detského oblečenia sa čítajú ľahko – stačí si zapamätať, že číslo veľkosti (napríklad 80) je vždy o jedno vyššie než odporúčaná maximálna výška dieťaťa (v centimetroch). 

Napríklad: oblečenie s veľkosťou 80 je určené pre dieťa s výškou 74 až 79 centimetrov. Na druhej strane pre dieťa s výškou 83 cm, oplatí sa kúpiť oblečenie s veľkosťou 86. 

Dúfame, že vám naše rady a tipy, ako aj tabuľka veľkostí pomôžu vybrať správne veľkosti detského oblečenia, ktoré bude aj perfektne sedieť!