Obsah:

  1. Základy zdravej výživy – toto musíte vedieť!
  2. Výživa detí a mládeže – investícia do zdravého vývoja
  3. Zdravá výživa dospelých – prevencia chorôb a udržiavanie telesnej hmotnosti
  4. Výživa seniorov – zachovanie energie a vitality
  5. Ako plánovať zdravé jedlá?

Čo je to zdravé stravovanie? Je to taký spôsob stravovania, ktorý dodáva telu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerály, a súčasne zaručuje, že vyberané potraviny a jedlá sú vždy pestré a rôznorodé. Význam zdravého stravovania pre celkové zdravie je nepopierateľný! Vyvážená strava okrem iného pozitívne vplýva na našu náladu, schopnosť sústrediť sa či psychickú rovnováhu.

Základy zdravej výživy – toto musíte vedieť!

Zdravá strava je založená na správne vyváženej dennej strave, ktorá musí poskytovať náležitý pomer nevyhnutných živín. Kľúčovým aspektom je poskytnúť organizmu všetko, čo potrebuje na správne fungovanie, a zároveň sa vyhnúť nadbytku či nedostatku akýchkoľvek prvkov.

Makroelementy sú základom každej stravy!

  • Bielkoviny – nevyhnutné na stavbu a regeneráciu svalového a kožného tkaniva, a na syntézu hormónov a enzýmov. Dobrým zdrojom bielkovín je mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia, a aj strukoviny, orechy a semená.
  • Sacharidy – hlavný zdroj energie organizmu. Oplatí sa vyberať komplexné sacharidy, nachádzajúce sa v celozrnných obilninách a ovocí, zelenine a strukovinách, ktoré navyše poskytujú vlákninu podporujúcu trávenie.
  • Tuky – dôležité pre zdravie mozgu, srdca a kĺbov. Vyberajte zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v rybách, avokáde, orechoch, semenách a olivovom oleji.

Mikroelementy – čiže vitamíny a minerály, ktoré sú potrebné v menšom množstve, avšak majú kľúčový význam pre mnohé životné procesy a imunitný systém. V zdravej strave nesmú chýbať rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré sú bohatým zdrojom týchto zložiek.

Hydratácia je rovnako dôležitá ako výber správnych potravín. Voda je nevyhnutná na správne fungovanie organizmu, okrem iného podporuje trávenie a odstraňovanie toxínov. Odporúča sa vypiť aspoň 2 litre vody denne, hoci potrebné množstvo sa môže líšiť podľa individuálnych potrieb, fyzickej aktivity či klimatických podmienok.

Zdravé stravovanie prispôsobené rôznym potrebám

Výživové potreby môžu byť rôzne, závisia od veku a zdravotného stavu. Primeraná strava podporuje vývoj v mladosti, a v neskoršom veku pomáha udržať zdravie a vitalitu.

Infografika Pepco „Základy zdravej výživy“

Výživa detí a mládeže – investícia do zdravého vývoja

Pre deti, ktoré sú v období intenzívneho rastu a vývoja, kľúčové je zabezpečiť im dostatočné množstvo kalórií a vyvážených živín. Strava musí obsahovať veľa bielkovín pre správny vývoj svalov a kostí, sacharidy ako zdroj energie a zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre vývoj mozgu. Dôležité je tiež dodávať vitamíny a minerály, najmä vápnik (kľúčový pre silné kosti) a železo (podporujúce vývoj mozgu). Ovocie a zelenina majú tvoriť dôležitú súčasť stravy a dodávať základné vitamíny, minerály a vlákninu.

Zdravá výživa dospelých – prevencia chorôb a udržiavanie telesnej hmotnosti

Strava dospelých ľudí musí umožňovať udržať zdravú hmotnosť, predchádzať chronickým ochoreniam a dodávať energiu potrebnú na zvládanie každodenných výziev. Správne vyvážená strava musí pozostávať z ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, chudých zdrojov bielkovín a tiež zdravých tukov. Obmedzenie príjmu spracovaných potravín, výrobkov s vysokým obsahom tuku a cukru môže pomôcť predísť srdcovo-cievnym ochoreniam, cukrovke 2. typu a niektorým druhom rakoviny. Pravidelné jedlá a kontrola veľkosti porcií môžu pomôcť udržať zdravý metabolizmus.

Výživa seniorov – zachovanie energie a vitality

Metabolizmus seniorov spomaľuje a schopnosť vstrebávať niektoré živiny sa môže znížiť. Počas tohto obdobia je dôležité prispôsobiť stravu meniacim sa potrebám organizmu. Seniori môžu potrebovať viac bielkovín na udržanie svalovej hmoty a sily, a zároveň menej kalórií, aby sa vyhli priberaniu. Strava s vysokým obsahom vlákniny pomáha udržať zdravé trávenie. Oplatí sa tiež zachovávať správnu úroveň hydratácie, pretože s vekom sa pocit smädu znižuje.

Ako plánovať zdravé jedlá?

Mladá žena na pohovke je ovocný šalát

Plánovanie zdravých jedál je kľúčom k udržaniu vyváženej stravy a môže byť jednoduchšie, než si myslíte!

Niekoľko tipov, ktoré pomôžu pri organizácii a príprave zdravých jedál na každý deň:

  1. Plánujte stravovanie na celý deň/týždeň – taký prístup pomáha zabrániť spontánnemu siahnutiu po menej zdravých možnostiach, keď nie je dostatok času na varenie.
  2. Nakupujte so zoznamom – vytváranie nákupných zoznamov na základe plánovaného jedálneho lístka uľahčuje prípravu jedál a dodržiavanie zdravého plánu.
  3. Pripravujte jedlá vopred – niektoré jedlá môžete pripraviť vopred, ušetríte tak čas a vďaka tomu budete mať vždy poruke zdravú variantu. Zabezpečte solídne nádoby na potraviny, ktoré uľahčujú uschovávanie a prenášanie hotových jedál. V Pepco nájdete široký výber moderných nádob a fliaš.

Uistite sa, že vaša strava je pestrá. Zavedenie rôznych druhov zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín zabezpečuje, že vášmu organizmu dodávate všetky potrebné živiny, a že zdravé stravovanie nebude vôbec nudné!