Obsah:

  1. Savoir vivre a prestieranie príboru
  2. Ako správne prestrieť príbor?
  3. Ako prestrieť dezertný príbor?
  4. Ako odložiť príbor po jedle?
  5. Ktorý príbor kúpiť do domu?

Vo svete etikety stolovania je umenie prestierania príboru nielen otázkou tradície, ale aj prejavom úcty a záujmu o hostí. Náležité usporiadanie tanierov a príborov na stole je kľúčom k vytvoreniu správnej atmosféry pri jedle, od bežných obedov až po elegantné podujatia.

Táto príručka vás vovedie do sveta zásad a techník prestierania príboru, zdôrazňujúc význam tvorenia estetického a praktického prestretia stola. Spoznajte tajomstvá tohto umenia, aby vaše pohostenia aj slávnostné večere boli sofistikovanejšie a elegantnejšie.

Mohlo by sa zdať, že prestieranie príboru je banálne jednoduché a nie je to vôbec žiadny problém, keď na stole má byť len nôž, vidlička a lyžica. Komplikácie sa však objavia, keď je potrebné prestrieť stôl, na ktorom sa bude podávať viacero chodov. Znalosť zásad, podľa ktorých sa príbor prestiera na stole, je súčasťou savoir vivre.

Savoir vivre a prestieranie príboru

Savoir vivre je súbor zásad dobrej výchovy, náležitej etikety a slušného správania, ktoré sa v danej spoločnosti považujú za primerané. Je to akýsi kódex správania pre rôzne životné situácie, od spoločenských vzťahov, cez správanie pri stole, až po oficiálnu etiketu.

Prestieranie príboru je súčasťou savoir vivre, ktorý je obzvlášť viditeľný v kontexte etikety stolovania. Správne a pekne prestretý príbor na stole má v kultúre stolovania obrovský význam. Toto umenie zahŕňa znalosť správneho uloženia nožov, vidličiek, lyžíc a ostatného príboru, príslušne podľa typu podávaného jedla a formálnosti danej príležitosti. Platí, že príbor musí byť usporiadaný v správnom poradí, zvyčajne zvonku dovnútra, adekvátne podľa poradia podávaných chodov. Také prestretie uľahčuje hosťom používať správny príbor pre jednotlivé chody, a zároveň vnáša vkus a poriadok do estetiky stola.

V kontexte savoir vivre je prestieranie príboru nielen praktickým aspektom servírovania jedál, ale tiež formou spoločenskej komunikácie, ktorá vyjadruje úctu voči hosťom a dôslednosť. Je to zručnosť, ktorá pomáha vytvoriť príjemnú atmosféru pri spoločnom stolovaní, a tiež odráža kulinársku kultúru a tradície. Dozveďte sa, ako sa prestiera príbor, aby ste sa vyhli spoločenskému faux pas.

Infografika Pepco Ako prestrieť príbor na elegantnú večeru?

Ako správne prestrieť príbor?

Bez ohľadu na príležitosť sa oplatí venovať pozornosť správnemu prestretiu príboru na stole. Ak neviete, od čoho začať, je tu niekoľko zásad, ktoré sa vám určite zídu.

Na čo nezabúdajte? V prvom rade, väčšina ľudí sú praváci, takže nôž patrí na pravú stranu, kladieme ho najbližšie pri tanieri, a vidlička patrí na ľavú stranu. Na pravej strane, za nožom, kladieme v prvom rade polievkovú lyžicu, a ešte ďalej od taniera, príbor na predjedlá. Takže vidlička leží na ľavej strane taniera, hrotmi smerom hore. Čepeľ noža vždy smeruje k tanieru.

Aby ste si ľahšie zapamätali, ako sa príbor prestiera, stačí si uvedomiť, že poradie závisí od toho, ktoré chody sa podávajú skôr – príbor sa používa zvonku do vnútra.

Dlhý prestretý stôl

Ako prestrieť dezertný príbor?

Pravdepodobne neraz sa vám stalo pozvať hostí na chutný zákusok. Aj v tomto prípade platia isté zásady prestierania príboru. Začnime však niekoľkými základnými informáciami. Medzi dezertný príbor zaraďujeme: kávové lyžičky, tortové vidličky, nože na ovocie, lopatky na koláče, ako aj ďalšie, podľa toho, aký zákusok sa práve podáva.

Keď sa bude podávať typický dezert, ktorý sa dá jesť vidličkou alebo lyžičkou, prestretie príboru nie je náročné:

  • Lyžička sa kladie nad tanierom a smeruje doprava.
  • Vidlička sa kladie pod ňu s hroty smerujúcimi doľava.

Stretnutia pri stole sú dôležité. Život v neustálom zhone spôsobuje, že rodinné posedenia sú snáď tou najlepšou príležitosťou, ak nie jedinou, na pokojné rozhovory. Podobne je to aj s priateľmi. Také chvíle si zaslúžia špeciálny prístup, a dokážete ho vyčarovať aj sami, vďaka výrobkom, ktoré nájdete v predajniach Pepco.

Prestretý stolík, so sviečkami a príbormi

Ako odložiť príbor po jedle?

Okrem toho, že už vieme, ako prestrieť príbor na stole, užitočné je tiež vedieť aj to, ako odložiť príbor po jedle. Užitočné je to najmä v reštauráciách, kde spôsob odloženia príboru niekedy signalizuje čašníkom, že už môžu tanier odniesť.

Ako odložiť príbor na tanier, keď si chceme urobiť krátku prestávku, a ako po skončení jedla?

  • Ak chcete v jedle pokračovať, príbor odložte na tanieri tak, aby navzájom sa krížil.
  • Ako odložiť príbor po jedle? Keď ste už skončili jesť a čašníci môžu tanier odniesť, príbor odložte rovnobežne vedľa seba tak, aby ich rukoväte ukazovali čas 5:20.

Ako vidíte, aj odloženie príboru na tanier počas jedla môže byť spôsobom komunikácie s čašníkmi – najmä v reštauráciách či elegantných recepcií. Tieto zásady sa však nemusia dodržiavať v bistrách či kaviarňach.

Či a ako môže byť príbor uložený na obrúsku či servítke? Túto otázku si kladie mnoho ľudí, ktorí nechcú urobiť v reštaurácii či na slávnosti nejakú chybu. Zásada je nasledovná: príbor, ktorý ste už použili, neodkladajte na obrúsok. Považuje sa za nevkusné odložiť špinavé lyžice alebo vidličky na obrúsok či obrus.

Prestretý stôl: tanier, miska, príbor

Ktorý príbor kúpiť do domu?

Aj v dome, v ktorom žijú 3 – 4 osoby, oplatí sa mať aj väčší príborový set Prečo? Je to jasné! Pre návštevy priateľov či rodiny. Viac vidličiek, nožov alebo lyžíc sa zíde aj vtedy, keď riad umývate len raz za deň, a nie priebežne. Takže viac príboru je jednoducho praktické, a to z viacerých hľadísk!

Keď si chcete kúpiť príborovú súpravu do domu, rozhodne najprv vážte nasledovné:

  • Aký štýl máte radi – keďže bez väčších problémov nájdete minimalistický príbor, ako aj retro, s drevenými rukoväťami, ako aj v mnohých iných štýloch, a samozrejme, všetko nájdete v Pepco!
  • Aký máte rozpočet – pekný príbor vôbec nemusí byť drahý. Avšak to neznamená, že sa pred nákupom nemáte rozhodnúť, koľko chcete na tento cieľ vydať.
  • Príbor budete umývate ručne či v umývačke riadu? – Od toho závisí, či bude daný model príboru vhodný.

Pri nákupe príboru tiež zvážte, či príborová súprava má obsahovať základný príbor, ako sú lyžice, vidličky, nože a lyžičky, či má obsahovať aj taký príbor ako napríklad lopatka na koláče, naberačka, šalátové lyžice a rôzne iné. Hoci sa väčšina dodatočného príboru používa najmä pri väčších stretnutiach, oplatí sa ich mať, a tiež je dobré vedieť, ako sa príbor na stole prestiera.

Umenie prestierania príboru nie je len zručnosť, ale aj forma umenia, ktorá dodáva eleganciu a sofistikovanosť každej slávnosti. Keď sa naučíme a budeme dodržiavať etiketu stolovania, môžeme na svojich hostí nielen zapôsobiť, ale aj vytvoriť príjemnú a komfortnú atmosféru počas stolovania. Nezabudnite, že správne prestretie príboru a riadu na stole nie je len otázkou estetiky, ale aj prejavom úcty a starostlivosti o pohodu hostí.

V Pepco sa snažíme odovzdávať praktické znalosti, ktoré každému umožnia stať sa majstrom v umení prestierania príboru, bez ohľadu na príležitosť. Neváhajte a preskúmajte našu ponuku a objavujte čoraz novšie spôsoby na zlepšovanie vašich zručností v oblasti etikety stolovania.