Obsah:

  1. Naplánujte jedáleň od základov
  2. Dekorácie, doplnky a prestretie do jedálne
  3. Farba a štýl jedálne – inšpirácie
  4. Stôl a stoličky – srdce každej jedálne
  5. Ako vybrať jedálenský stôl? 
  6. Ako vybrať stoličky do jedálne?
  7. Osvetlenie jedálne – postarajte sa, aby bolo praktické a vytváralo dobrú atmosféru

Pri zariaďovaní jedálne je potrebné premyslieť mnoho aspektov, od výberu správneho nábytku, cez osvetlenie, až po dekorácie a doplnky. Správne naplánovanie tohto priestoru umožňuje vytvoriť miesto, ktoré bude nielen maximálne funkčné, ale aj útulné a inšpiratívne. Pozrite si naše nápady na jedáleň a vytvorte skvelé miesto pre rodinné stolovanie. 

Naplánujte jedáleň od základov

Plánovanie jedálenského priestoru je kľúčovým krokom pri vytváraní praktického a príjemného miesta na spoločné stolovanie. Ako posúdiť dostupný priestor a prispôsobiť k nemu vybavenie?

  1. Dôkladne zmerajte priestor určený pre jedáleň. Zvážte nielen plochu podlahy, ale aj výšku stropu, umiestnenie dverí a okien, ako aj všetky ostatné pevné prvky, ako sú krby či výklenky.
  2. Pouvažujte, akú veľkú skupinu ľudí chcete pravidelne hostiť pri stole. Jedáleň budete využívať najmä na rodinné stolovanie či aj na väčšie oslavy?
  3. Naplánujte optimálne rozmiestnenie nábytku. Uistite sa, že okolo stola je dostatok priestoru pre stoličky – medzi okrajom stola a stenou musí byť aspoň 90 cm priestoru (aby sa dalo ľahko vstávať a sadať) a vzdialenosť medzi stoličkami má byť aspoň 60 cm (vzdialenosť stredov stoličiek). 
  4. Ak plánujete v jedálni umiestniť dodatočný nábytok, napr. vitrínu na riad či kredenc, nezabudnite, že pred nimi musí byť dostatok priestoru – dvere a zásuvky sa musia dať slobodne otvárať

Nezabudnite, že použitie zrkadiel, správne osvetlenie a svetlé farby môžu priestor opticky zväčšiť, takže jedáleň bude robiť dojem priestrannejšej a otvorenejšej.

Infografika Pepco o elegantnej jedálni

Dekorácie, doplnky a prestretie do jedálne

Na začiatok vyberte záclony a koberce, ktoré ladia s farebnosťou a štýlom jedálne. Dekorácie, ktoré dodajú interiéru charakter, sú okrem iného svietniky a sviečky, či zelené rastliny. 

Na stole v jedálni sa môžu objaviť obrusy, behúne a podložky

  • obrusy – perfektné na vytvorenie elegantného vzhľadu stola na špeciálne príležitosti. Vyberte si materiály, ktoré sa ľahko čistia, a ktoré ladia so štýlom jedálne.
  • behúne a podložky – skvelý spôsob na každý deň, dodávajú jedálni farbu a chránia dosku stola. 

Prestretie je kľúčovým vybavením každej jedálne. Skompletizujte hrnčeky a šálky, taniere a príbory, ktoré dobre ladia so štýlom interiéru, a tiež vyhovujú individuálnym preferenciám domácich Oplatí sa mať poruche aj praktické doplnky na servírovanie, ako sú dosky na syry, džbány a misky. 

Nezabúdajte, že dekorácie a doplnky sa musia dopĺňať, nemajú dominovať priestoru jedálne. Pri ich výbere sa riaďte zásadou striedmosti a harmónie, aby ste vytvorili spojitý a na pohľad príjemný interiér.

Farba a štýl jedálne – inšpirácie

Výber vhodného štýlu a farebnosti je neoddeliteľnou súčasťou zariaďovania jedálne, čo je kľúčové pre vytvorenie očakávanej atmosféry a rázu miestnosti. 

Najobľúbenejšími štýlmi sú moderný, škandinávsky a rustikálny. Jedáleň zariadená v modernom štýle sa vyznačuje čistými líniami, minimalizmom a prevažne neutrálnou paletou odtieňov. Škandinávsky štýl perfektne prepája praktickú stránku a prirodzenú krásu. Dominujú svetlé pastelové odtiene, prírodné drevo a jednoduché, avšak elegantné formy. Rustikálny štýl je ideálny pre milovníkov útulných interiérov s tradičným dizajnom. V tomto štýle dominujú prírodné materiály, ako je drevo, ratan, prútie a kameň, a teplé, zemité odtiene s rôznymi farebnými akcentmi. 

Farebné odtiene použité v interiéroch zodpovedajú za vytváranie atmosféry. Svetlé, teplé farby môžu v jedálni navodiť pocit útulnosti, kým chladné a sivé odtiene vnášajú moderný, elegantný ráz. Oplatí sa experimentovať s kontrastom a vyvážením odtieňov. Napríklad tmavý nábytok skvelo vyzerá na svetlých stenách, kým farebné doplnky môžu oživovať neutrálny priestor. Nezabudnite, farebnosť jedálne mala by ladiť so zvyškom domu a vytvárala spojitý priestor s harmonickými prechodmi medzi rôznymi miestnosťami.

Stôl a stoličky – srdce každej jedálne

Stôl a sivé stoličky v modernej jedálni v byte

Kľúčom ku komfortnej a prakticky zariadenej jedálni je samozrejme dobre zvolený stôl a stoličky. 

Ako vybrať jedálenský stôl? 

Vyberte správnu veľkosť stola, adekvátne podľa veľkosti jedálne a počtu osôb, ktoré budú spoločne stolovať. Nezabudnite ponechať okolo stola dostatok priestoru – je veľmi dôležité, aby sa dali stoličky voľne odsunúť a aby slobodne prechádzať okolo stola

Tvar stola musí zodpovedať tvaru jedálne. Okrúhle stoly sa hodia do menších priestorov a dobre sa pri nich rozpráva, kým obdĺžnikové stoly sa lepšie hodia do väčších miestností. Výber materiálu závisí od štýlu interiéru, aj od atmosféry, ktorú chcete vytvoriť. Drevené stoly vnášajú teplo a prirodzenosť, sklenené ľahkosť a modernosť, a kovové dodávajú dizajnu industriálny nádych.

Ako vybrať stoličky do jedálne?

Vyberte pohodlné stoličky s ergonomickými sedadlami a opierkami. Stoličky musia ladiť so štýlom stola a celej jedálne –materiály a odtiene môžu navzájom ladiť, alebo môžete vytvoriť zaujímavý kontrast. Uistite sa, či majú stoličky správnu výšku – odporúča sa, aby medzi doskou stola a sedadlom stoličky bolo približne 30 až 40 cm voľného priestoru. Zohľadnite aj ich kvalitu a spôsob dokončenia, keďže to ovplyvňuje náročnosť udržiavania stoličiek v čistote. 

Osvetlenie jedálne – postarajte sa, aby bolo praktické a vytváralo dobrú atmosféru

V malej jedálni stačí hlavné osvetlenie, napr. visiaca lampa (najlepšie 75 až 90 cm nad stolom) či luster. Tento typ osvetlenia ponúka silné, avšak rozptýlené svetlo, ktoré účinne osvetľuje celý priestor. Vo väčších interiéroch je dobrým nápadom investovať do viacerých zdrojov svetla, ktoré budú praktické a zároveň dokážu vytvoriť rôzne atmosféry. Okrem hlavného osvetlenia sa v interiéroch môže objaviť aj akcentové osvetlenie (napr. panely, pásiky, svietniky) a funkčné osvetlenie (napr. stolové lampy na komode, či bodové svetlá vo forme nástenných svietidiel). 

Nezabudnite, že osvetlenie musí byť rozmiestnené tak, aby rovnomerne osvetľovalo celý priestor, aby sa netvorili tiene a nesvietilo do očí.

Nakoniec nezabudnite, že jedáleň má odrážať váš osobný štýl a potreby. Bez ohľadu na to, či uprednostňujete minimalistický prístup alebo bohatú výzdobu, dôležité je, aby ste vytvorili priestor, ktorý bude pozitívne prispievať k spoločnému stolovaniu a rozhovorom. Perfektne zvolený nábytok, osvetlenie a dekorácie dokážu premeniť jedáleň na srdce domova, kde sa rodina a priatelia môžu stretávať a tešiť sa zo spoločne trávených chvíľ.