Obsah:

  1. Vyzdobte domov na jar – v súlade s trendami
  2. Textilné dekorácie v jarnom štýle – obrusy, behúne a podložky na stôl
  3. Zeleň v jarných interiéroch – rastliny v kvetináčoch a kvety vo vázach
  4. Sviečky, arómadifuzéry a makramé – dekorácie v jarnom vydaní

Jar je čas, keď sa príroda prebúdza k životu a inšpiruje nás k zmenám v našom najbližšom okolí. Jarné dekorácie nielenže odzrkadľujú toto výnimočné ročné obdobie, ale zároveň dodajú interiérom energiu a sviežosť. Objavte osvedčené spôsoby na prenesenie jari do svojho domu! Objavte spolu s nami svieže nápady a inšpirácie na jarné dekorácie, ktoré premenia každý interiér.

Vyzdobte domov na jar – v súlade s trendami

Aktuálne trendy v jarných dekoráciách sú zamerané na harmóniu s prírodou a subtílne používanie farieb. Tento rok sú obľúbené pastelové odtiene, ktoré perfektne ladia s prírodnými materiálmi, ako je drevo, ľan či bavlna. Kvetinové vzory zostávajú trendy a dodávajú interiérom ľahkosť a sviežosť. Minimalistické formy a jednoduché línie získavajú na význame, zdôrazňujú potrebu pokoja a poriadku. 

Už niekoľko sezón v jarných dekoráciách dominujú živé rastliny, ktoré okrem estetickej hodnoty aj pozitívne ovplyvňujú našu pohodu. Na druhej strane veľký význam majú ekologické a trvalo udržateľné riešenia. Upcyklácia, tzn. vytváranie nových predmetov z použitých materiálov, stáva sa čoraz populárnejšie, umožňuje individuálne a originálnym spôsobom pristupovať k interiérovému dizajnu, navyše šetrne k životnému prostrediu.

Textilné dekorácie v jarnom štýle – obrusy, behúne a podložky na stôl

Textil je jedným z najjednoduchších a najefektnejších spôsobov na osvieženie interiéru s príchodom jari. Obrusy, podložky a behúne nielen chránia stoly a komody, ale sú dôležitým dekoračným prvkom, ktorý do miestnosti vnáša svieže farby, vzory a textúry.

Výber správnych odtieňov a vzorov textilu môže úplne zmeniť ráz daného interiéru. Na jar sa oplatí staviť na svetlé pastelové odtiene, ktoré perfektne odrážajú ľahkosť a sviežosť tohto ročného obdobia. Populárne sú azúrové, mätové, ružové či žlté odtiene, ktoré sa dajú ľahko ladiť s tlmenejšími odtieňmi, ako sú béžové, sivé či biele.

Kvetinové vzory sú klasickou voľbou na každú jar, avšak môžete zvážiť aj iné motívy – geometrické tvary či jemné prúžky. Dôležité je, aby sa vzory hodili k celkovému štýlu miestnosti – jednoduché, minimalistické motívy sa najlepšie hodia do moderných interiéroch, kým do tradičnejších a rustikálnejších priestorov sa viac hodia prepracovanejšie a bohatšie vzory.

Pri výbere dekoračného textilu sa oplatí klásť dôraz aj na kvalitu a typ materiálu. Prírodné tkaniny, ako je ľan či bavlna, nie sú len príjemné na dotyk, ale tiež sa ľahšie udržiavajú v čistote a sú odolnejšie. Sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu, čo je veľmi dôležité, aby boli všetky dekorácie vyvážené.

Infografika Pepco o výbere vázy na kvety

Zeleň v jarných interiéroch – rastliny v kvetináčoch a kvety vo vázach

Jar je ideálne obdobie, keď môžete do interiéru vniesť ešte viac zelene. Rastliny nielen skrášľujú priestor, ale zároveň zlepšujú kvalitu vzduchu aj našu pohodu.

  • Pri výbere rastlín sa oplatí zohľadniť ich potreby na svetlo a vlhkosť. Jarné rastliny, ako sú hyacinty, primulky či šafrany, dobre sa darí na parapetoch, kde majú dostatok svetla. Klasické črepníkové rastliny, ako sú zamioculcas, monstera či sansevieria, sú menej náročné a môžu rásť aj na menej slnečných miestach. 
  • Dekoratívny charakter zelených rastlín zvýrazňujú vhodne zvolené kvetináče a obaly na kvety. Súčasné trendy sa zameriavajú na rôzne prírodné materiály, ako je keramika, a tiež na geometrické tvary a pastelové odtiene. Oplatí sa vybrať črepníky, ktoré doplnia štýl interiéru a vnesú očakávaný šmrnc.
  • Alternatívou črepníkových rastlín sú rezané kvety. Svieže kytice dokážu jednoducho a rýchlo doslova pretvoriť daný interiér – vnášajú do našich domov intenzívne farby a jarné vône.  Jarné kytice musia byť ľahké a svieže. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi kvetov, ako sú tulipány, narcisy či frézie, a pridať k nim nejaké zelené akcenty. 
  • Avšak váza nie je len nádoba na kvety, je to tiež dôležitý dekoračný prvok. Podľa štýlu daného interiéru, môžete vybrať vázy z rôznych materiálov – od klasického skla až po moderné kovové alebo keramické modely. 

Sviečky, arómadifuzéry a makramé – dekorácie v jarnom vydaní

Žena stojí na posteli, v pozadí makramé

Sviečky a arómadifuzéry sú dekoratívne doplnky, ktoré navyše vnášajú do interiéru jarnú náladu. Pre toto ročné obdobie sa perfektne hodia ľahké, svieže vône, napríklad levanduľa, jazmín, ruža, citrusy či mäta, ktoré pomáhajú vytvoriť útulnú atmosféru. 

Makramé je štýlová forma nástennej dekorácie, ktorá perfektne ladí s jarnou náladou. Spájajúc tradičné techniky a moderné vzory, s prirodzenými odtieňmi, ako sú béžové, biele či zelené, môžu byť krásnym doplnkom každého interiéru. 

Môžeme si vybrať aj dekorácie typu DIY („Urob si sám“), ako girlandy, špagátové či papierové ozdoby. Je to skvelý spôsob, ako dodať interiéru vlastný, svojský nádych. Použitie svetielok a lampášov môže vytvoriť čarovnú atmosféru, najmä na balkóne, terase či okolo okien. Použitie prírodných prvkov, ako sú vetvičky, kamene či mušle, umiestnené v sklenených vázach či miskách, môže interiéru dodať prírodný ráz, a je to tiež krásny, jednoduchý akcent v jarnom štýle.