Obsah:

  1. Plánovanie je kľúčové! Naplánujte si malú kúpeľňu so sprchovacím kútom a práčkou
  2. Výber správneho nábytku a vybavenia
  3. Triky pre malé kúpeľne – farby, svetlo, materiály

Zariaďovanie malých kúpeľní je výzvou, ktorá si vyžaduje starostlivé plánovanie a kreatívny prístup. Obmedzený priestor sa môže zdať ťažko zvládnuteľný, ale vďaka správnym riešeniam môže byť aj veľmi malá kúpeľňa funkčná a štýlová. V malých interiéroch je mimoriadne dôležité, aby každý prvok plnil svoju úlohu a zároveň prispieval k estetickému vzhľadu miestnosti. V našom článku nájdete praktické tipy, ktoré vám pomôžu funkčne a atraktívne zariadiť malú kúpeľňu.

Plánovanie je kľúčové! Naplánujte si malú kúpeľňu so sprchovacím kútom a práčkou

V malých kúpeľniach je každý centimeter priestoru veľmi dôležitý, preto je nevyhnutné starostlivé plánovanie. Premysleným usporiadaním, výberom a umiestnením kľúčových prvkov v kúpeľni sa zabráni efektu neporiadku a dosiahne sa maximálne funkčný interiér.

Pokyny na čo najlepšie využitie dostupného priestoru:

  • Využite vertikálny priestor – Inštalácia políc, skriniek a vešiakov na steny a dvere šetrí podlahovú plochu. Do vysokých, úzkych skriniek sa zmestí veľa predmetov, napríklad kozmetika a uteráky, bez toho, aby zaberali veľa miesta.
  • Nainštalujte závesné spotrebiče – podvesené umývadlá a toalety nielen šetria miesto, ale zároveň dodávajú kúpeľni moderný vzhľad. Priestor pod nimi možno využiť na ďalší úložný priestor alebo ho ponechať voľný, čím sa miestnosť opticky zväčší.
  • Použite posuvné dvere – posuvné dvere do kúpeľne aj do sprchového kúta sú skvelým riešením v malých priestoroch, kde by tradičné dvere mohli zaberať príliš veľa miesta.
  • Výrazné rozdelenie kúpeľne na zóny (napr. kúpacia zóna, toaletná zóna, zóna s umývadlom) pomáha udržiavať poriadok a lepšie organizovať priestor.

Úzka, béžová kúpeľňa v paneláku

Návrh malej kúpeľne so sprchovacím kútom a práčkou môže byť založený na jednom zo štandardných usporiadaní:

  • Lineárne usporiadanie – všetky hlavné prvky (WC, umývadlo, práčka, sprcha) sú zarovnané. Toto usporiadanie je jednoduché a funkčné a umožňuje ľahkú navigáciu v úzkom priestore.
  • Rohové usporiadanie – práčka, umývadlo a toaleta v jednom rohu, sprcha v druhom. Vďaka tomuto usporiadaniu možno optimálne využiť rohy, ktoré často zostávajú nevyužité.
  • Paralelné usporiadanie – toaleta, práčka a umývadlo na jednej stene, sprcha na protiľahlej stene. Toto usporiadanie je ideálne pre dlhšie a úzke kúpeľne.

 Je čas vybaviť kúpeľňu potrebným príslušenstvom! Pozrite sa, čo pre vás máme v kategórii kúpeľní v spoločnosti Pepco!

Výber správneho nábytku a vybavenia

Kompaktný nábytok a spotrebiče, ktoré ponúkajú plnú funkčnosť, ale zaberajú oveľa menej miesta ako ich štandardné náprotivky, sa dobre hodia do malých kúpeľní.

Najlepším nápadom na zariadenie malej kúpeľne je objednať si nábytok na mieru. Takýto nábytok sa prispôsobí konkrétnym rozmerom a tvarom kúpeľne a maximálne využije dostupný priestor. Skrinky so zabudovanými košmi na bielizeň a zrkadlá so skrytými policami môžu výrazne zvýšiť funkčnosť kúpeľne. Správne vybrané kúpeľňové doplnky uľahčia udržiavanie poriadku a dodá interiéru charakter.

V ponuke výrobcov bytového zariadenia a spotrebičov nájdete riešenia ideálne pre malé kúpeľne. Medzi ne patria: rohové umývadlá, nástenné umývadlá a umývadlá so skrinkou pod nimi, podomietkové wc nádržky a kompaktné toalety (s menším umývadlom a kratšou misou), ako aj rohové sprchové kúty, sprchové kúty s jednou stenou a sprchové kúty s posuvnými dverami.

V predajniach Pepco nájdete široký sortiment kúpeľňových doplnkov, ktoré spájajú funkčnosť s moderným dizajnom. Sortiment zahŕňa štýlové dávkovače mydla a mydelničky, ktoré môžu dodať eleganciu každej kúpeľni. K dispozícii sú aj rôzne koše a košíky, ideálne na uloženie rôznych druhov kozmetiky a kúpeľňového vybavenia, ako sú fény alebo žehličky na vlasy. Tieto praktické a estetické výrobky sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí vo svojej domácnosti oceňujú poriadok a moderný dizajn.

Infografika spoločnosti Pepco o výbere dekorácií a doplnkov do malej kúpeľne

Triky pre malé kúpeľne – farby, svetlo, materiály

Farba a svetlo zohrávajú kľúčovú úlohu pri formovaní vnímania priestoru, najmä v malých a veľmi malých kúpeľniach. Svetlé farby majú tendenciu odrážať svetlo, čím sa miestnosť zdá byť väčšia a priestrannejšia. Naopak, tmavé farby môžu priestor zmenšiť a vizuálne uzavrieť.

Kľúčové odporúčania pre návrh veľmi malých kúpeľní:

  • vyberte si svetlé farby – V malej kúpeľni sa dobre uplatní biela, béžová a krémová, pastelové odtiene a svetlosivé tóny;
  • maximálne využite prirodzené svetlo, ktoré sa dostáva do kúpeľne – odhalené okná alebo priehľadné závesy môžu priestor výrazne rozjasniť;
  • jasné, rovnomerné stropné osvetlenie a dekoratívne nástenné svietniky alebo veľké nástenné zrkadlá môžu vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru a dodať kúpeľni charakter;
  • použite bodové osvetlenie – strategické umiestnenie bodových svetiel môže zvýrazniť kľúčové oblasti kúpeľne, napríklad zrkadlo nad umývadlom alebo sprchovací kút;
  • zrkadlá s integrovaným LED osvetlením dodávajú interiéru malej kúpeľne modernosť a funkčnosť a navyše odrážajú svetlo, čím opticky zväčšujú priestor.

Pri výbere ďalších dizajnových prvkov do malej kúpeľne venujte pozornosť materiálom, ktoré môžu opticky zväčšiť priestor. Zrkadlo, sklá a lesklé povrchy (napr. presklené obklady, sklenené panely, lakované čelá, lesklé kovania) sú nevyhnutnosťou. Kombinácia mramoru a svetlého dreva zaručene vytvorí v malej kúpeľni moderný a elegantný efekt.

Pri navrhovaní malej kúpeľne je rozhodujúci výber správnych farieb, osvetlenia a materiálov. Pomocou týchto prvkov môžete vytvoriť priestor, ktorý bude nielen funkčný, ale aj estetický a vizuálne väčší. V predajniach Pepco nájdete všetky potrebné dekorácie a kúpeľňové vybavenie za atraktívne ceny!