Obsah:

  1. Začnite s meraním
  2. Vyberte si svoj štýl
  3. Ako zariadiť malú kuchyňu? Prakticky s Pepco!
  4. Nábytok do malej kuchyne
  5. Ako zariadiť malú kuchyňu s oknom?

Zariadenie malej kuchyne nemusí byť zložité. Aj na veľmi obmedzenom priestore je možné vytvoriť funkčnú a estetickú kuchyňu. Od čoho začať? Ako zariadiť malú kuchyňu a na čo nezabudnúť?

Začnite s meraním

Najlepšie projekty sa začínajú presným zmeraním miestnosti. Je ťažké naplánovať umiestnenie skriniek, keď nepoznáte presné rozmery interiéru, v ktorom majú byť umiestnené. Vezmite si meracie pásmo a overte:

  • Presné rozmery miestnosti – merané po podlahe.
  • Rozmery každej steny – s prihliadnutím na existujúce výklenky, kovania a okenné a dverné otvory.
  • Výška predmetov, ako sú okenné parapety, elektrické zásuvky a podobne, od podlahy.

Aby ste si to uľahčili, môžete si buď nakresliť pôdorys miestnosti a jednotlivých stien, alebo urobiť fotografie. Na základe nameraných hodnôt môžete začať plánovať novú kuchyňu.

Vyberte si svoj štýl

Malá kuchyňa môže byť minimalistická, ale môže pôsobiť aj rustikálne alebo moderne. Pozrite si inšpiráciu na internete a rozhodnite sa, ktorá estetika vám najviac vyhovuje. Nezabudnite, že:

  • Malá kuchyňa nesmie byť preplnená – preto je lepšie úhľadné usporiadanie založené na zatvorených skriniach ako usporiadanie, v ktorom je väčšina vecí uložená na vrchu.
  • V malej kuchyni sa osvedčí usporiadanie v dvoch alebo troch farbách. Nemusia to byť za každú cenu svetlé odtiene – dôležité je, aby ich nebolo príliš veľa.

Každá kuchyňa môže byť krásna a funkčná – je to otázka dôslednosti a dobrého plánu. Ak sa rozhodnete pre určitý štýl, držte sa ho. Siahnite radšej po zodpovedajúcom štýle kuchynské doplnky pre malú kuchyňu od spoločnosti Pepco, než po predmetoch s odlišnou estetikou.

Infografika spoločnosti Pepco o kuchynskom pracovnom trojuholníku

Ako zariadiť malú kuchyňu? Prakticky s Pepco!

Jednou z najfunkčnejších zásad, ktoré sa dajú uplatniť pri zariaďovaní malej kuchyne, je princíp pracovného trojuholníka a s ním súvisiace rozdelenie na tri zóny:

  1. Priestor na skladovanie a chladenie.
  2. Priestor na prípravu jedla a umývanie riadu.
  3. Varná zóna.

Súčasťou skladových priestorov by mala byť chladnička a nábytok s policami, zásuvkami alebo systémami cargo, aby sa do nich zmestili všetky potrebné skladové zásoby. Je to tiež miesto pre všetky nádoby na potraviny a nápoje do malej kuchyne a pre všetky druhy riadu a príslušenstva. Priestor na prípravu a umývanie jedál by mal obsahovať drez a prípadnú umývačku riadu, ako aj pracovnú dosku na prípravu jedál. Na druhej strane, priestor na varenie si vyžaduje sporák, pracovnú dosku a prípadne ďalšie spotrebiče, ako je rúra alebo mikrovlnná rúra.

Princíp pracovného trojuholníka hovorí, že každá zóna je jedným z vrcholov trojuholníka. Vzdialenosti medzi nimi by nemali byť ani príliš veľké, ani príliš malé. Podrobnosti samozrejme závisia od konkrétneho interiéru.

Nábytok do malej kuchyne

Malá kuchyňa s bielym nábytkom v škandinávskom štýle.

V závislosti od tvaru miestnosti a jej špecifík sa môžete rozhodnúť pre rôzne usporiadania nábytku – napríklad v tvare písmena L, U alebo jednoradové. V súčasnosti je možné objednať alebo zakúpiť nábytok v kuchynských nábytkových štúdiách, ako aj u stolárov, ktorí vytvoria kuchyňu prakticky od podlahy až po strop alebo o niečo nižšie.

Na jednej strane môže vysoký nábytok a celé steny pôsobiť ohromujúco. Na druhej strane, plné využitie priestoru poskytne obrovské množstvo úložného priestoru napriek malej ploche kuchyne.

Pri výbere počtu skriniek a ich typu myslite na to, čo presne v nich bude uložené. Možno máte minimalistický prístup a používate len dva hrnce a jednu panvicu? Alebo vlastníte veľké množstvo riadu a chcete preň nájsť miesto? Pri výbere nábytku do malej kuchyne dbajte na jeho ergonómiu a funkčnosť. Snažte sa využiť každý kúsok priestoru, ale zároveň bez toho, aby to pôsobilo ohromujúco – dobrým nápadom je zvoliť horné skrinky vo farbe steny, aby boli oveľa decentnejšie.

Ako zariadiť malú kuchyňu s oknom?

Hoci je varenie v kuchyni s oknom určite príjemnejšie ako v kuchynskom kúte bez okna, tento architektonický prvok môže byť prekážkou pri zariaďovaní priestoru. Ak sa okno nachádza na stene, na ktorej plánujete postaviť kuchynský nábytok, zvážte výrobu pracovnej dosky, ktorá bude zároveň parapetom. Ak je okno na bočnej stene,  môžete pri ňom umiestniť stôl alebo naplánovať rozšírenie kuchynskej pracovnej dosky, aby ste vytvorili priestor na pitie kávy a jedenie.

Nezabudnite, že kuchynské okno by nemalo byť hneď vedľa plynového sporáka. Pre iné typy sporákov neexistujú podobné odporúčania, hoci počas varenia a vyprážania môže dôjsť k postriekaniu a zapareniu. Ak je v blízkosti sporáka okno, ľahko sa zašpiní, podobne ako akékoľvek okenná dekorácie, napríklad záclona, záves alebo roleta.

Zariaďovanie malej kuchyne môže byť pomerne náročné, ale správny plán vám pomôže vyhnúť sa chybám a vybrať ten najlepší štýl a nábytok pre váš priestor.