Obsah:

  1. Darček pre starú mamu, darček pre starého otca
  2. Nápady na spoločné darčeky pre starých rodičov na Vianoce
  3. Darček pre starú mamu na Vianoce
  4. Darček pre starého otca na Vianoce
  5. Medaila ako darček pre starú mamu na Vianoce
  6. Fotorámik ako darček pre starého otca
  7. Osobný darček pre starú mamu a starého otca na Vianoce

Príprava darčeka pre starých rodičov na Mikuláša či Vianoce je perfektnou príležitosťou podnietiť tvorivosť detí a naučiť ich, akú hodnotu má dávanie. Ukážeme si, ako sa aj tí najmladší môžu podieľať na príprave darčekov, od výberu nápadu, cez realizáciu, až po odovzdanie darčeka, aby sa táto rodinná tradícia stala pre deti nezabudnuteľnou skúsenosťou a príležitosťou vyjadriť svoje city voči starým rodičom.

Vianoce, ktoré milujú všetky deti, sú už za dverami. Oplatí sa naučiť naše deti, že darčeky je príjemné nielen dostávať, ale predovšetkým dávať. Najmladší sa veľmi ochotne podieľajú na vianočných prípravách a pripravovaní darčekov. Vianočný čas často trávime v kruhu najbližšej rodiny, preto je dobré naučiť deti, aby spolu s nami pripravovali darčeky pre starých rodičov na Vianoce. Ako môžeme pomôcť a ktoré nápady navrhnúť?

Darček pre starú mamu, darček pre starého otca

Darčeky, ktoré pripravujeme spolu s deťmi pre starých rodičov, môžu byť vyrobené vlastnoručne alebo kúpené. Avšak dôležité je, aby boli pre danú osobu vhodné, a aby sa jej páčili. Nikto predsa nie je nadšený z darčekov, na ktorých vidno, že boli kúpené v náhlosti, a to bez ohľadu na vkus a očakávanie obdarovaného. Niekedy chceme silou-mocou kúpiť niečo veľmi originálne, ale pravdou je, že väčšinou práve tie klasické darčeky sú zásahom do čierneho.

Skôr, než začnete hľadať vhodný darček, spoločne pouvažujte, či chcete darček pre starých rodičov na Vianoce sami vyrobiť, či skôr kúpiť niečo osobitné a individuálne.

Vianočný darček zabalený v papieri, previazaný mašľou a ozdobený koláčikom.

Nápady na spoločné darčeky pre starých rodičov na Vianoce

Ak ste uznali, že radšej chcete kúpiť jeden darček pre starých rodičov na Vianoce, vsaďte na niečo, čo sa bude páčiť obom. Môže to byť niečo súvisiace s ich spoločným životom, záujmami či spomienkami. Aký spoločný vianočný darček pre starých rodičov od vnučky alebo vnuka vybrať?

  • Album s rodinnými fotografiami – každý si občas rád zaspomína na príjemné chvíle z minulosti. Ak máte ešte trochu času, môžete kúpiť fotoalbum, vyvolať fotografie, a vložiť ich do albumu.
  • Súprava zdravých pochúťok – obdarovanie starých rodičov košíkom so zdravými pochúťkami, ovocím, a možno aj vitamínmi, ktoré užívajú, je prejavom záujmu o ich zdravie.

Spoločné darčeky pre starých rodičov sú dobrým nápadom, avšak ani kúpenie osobitných darčekov nie je zlé. Predsa každý má svoje vlastné, individuálne záujmy a túžby, ktoré sa môžu splniť počas Vianoc.

Darček pre starú mamu na Vianoce

Snáď každú starú mamu potešia kvety – najmä tie v kvetináčoch, ktoré potešia oko oveľa dlhšie než kytice rezaných kvetov. Tým sa však možnosti vôbec nekončia. Čo je ešte vhodné na darček pre starú mamu na Vianoce?

  • Textil – mäkká deka alebo dekoračný vankúš, ktorý sa skvelo hodí za chrbát, sú to síce drobnosti, avšak starú mamu isto potešia a zídu sa v každodennom živote. Ak chcete vsadiť na praktický darček pre starú mamu na Vianoce, toto je snáď to pravé.
  • Súprava na ručné práce – ak stará mama dobre vidí a rada háčkuje či štrikuje, určite sa jej bude páčiť súprava farebných priadzí.
  • Vianočný hrnček – je to priam perfektný nápad na darček pre starú mamu na Vianoce! Hrnček s vianočným motívom nielen krásne ozdobí interiér, ale je aj praktický. Širokú ponuku hrnčekov s vianočnými motívmi nájdete v Pepco.

Infografika Pepco Ručne vyrobené darčeky pre starých rodičov na Vianoce.

Darček pre starého otca na Vianoce

Starých otcov – domácich majstrov, určite poteší súprava nového náradia. Avšak to isto nie je všetko. Čo iné môžete darovať starému otcovi na Vianoce? Nápady môžu byť rôzne:

  • Vianočné ponožky – jednoznačne hrubé a teplé! Darčeky pre starých otcov na Vianoce môžu byť tematické a praktické.
  • Niečo chutné – možno perníky alebo čokoláda?
  • Teplý sveter – možno s krásnym sviatočným motívom.

Mnohé z predstavených nápadov na darčeky pre starých rodičov na Vianoce nájdete v Pepco! Akým spôsobom môžu deti ukázať, že sa tiež podieľali na príprave hotového darčeka? Isto starých rodičov poteší kreatívne zabalenie darčekov. V ponuke Pepco nájdete nielen ozdobný darčekový baliaci papier, ale aj doplnky na dekorovanie – rôzne mašle, flitre a stuhy, v mnohých odtieňoch. Dovoľte deťom, aby sami vyzdobili darček, nevnucujte im svoju vlastnú víziu – je to predsa ich príspevok k vianočnému darčeku pre starých rodičov. Pomoc môže byť potrebná pri podpisovaní – vyplnenie kartičky k darčeku je úloha pre rodičov alebo starších súrodencov.

Medaila ako darček pre starú mamu na Vianoce

Rodina dáva vianočný darček starej mame.

Staré mamy sú väčšinou veľké fanúšičky umeleckej tvorby svojich vnukov a vnučiek. Často je pre nich tým najkrajším darčekom vlastnoručne vyrobená práca dieťaťa.

Ako pomôcť deťom podnietiť kreativitu a pripraviť niečo zaujímavé pre starú mamu? Dobrý nápadom je napríklad medaila, vyrobená rôznymi metódami – nielen farbičkami. Vďaka širokej ponuke školských potrieb, ktoré nájdete v predajniach Pepco, môžete kombinovať rôzne výtvarné formy a spojiť napríklad farby a farbičky.

Stojí za to povzbudzovať deti, aby sami pridali rôzne prvky. Môžu použiť napríklad gombíky, flitre alebo iné drobnosti s požadovaným tvarom, ktoré môžu vytvoriť naozaj zaujímavý vizuálny efekt. Deti majú také skvelé nápady, že ich určite budú vedieť použiť. Ak nie – môžete im poradiť, aby medaila predstavovala ich samých so starými rodičmi – isto to zlepší náladu každej starej mamy.

Fotorámik ako darček pre starého otca

Aj starí otcovia si veľmi cenia tvorivosť svojich vnúčat. Väčšina kladie dôraz skôr na praktické darčeky. Ako sa to dá zosúladiť? Fotorámik s ozdobami vyrobenými rukou vnučky či vnuka určite poteší srdce starého otca. Hotové fotorámiky – rôzne varianty s rôznymi rozmermi – nájdete v Pepco. Navyše deti môžu ozdobiť okraj rámika, napríklad nalepením srdiečok či vytvorením dekorácie trblietkami. V rámiku umiestnite spoločnú fotografiu so starými rodičmi – najlepšie, keď deti sami vyberú fotografiu, ktorú chcú podarovať starým rodičom.

Osobný darček pre starú mamu a starého otca na Vianoce

Keď chceme vybrať jednoznačne osobný darček, môžeme pouvažovať o vankúši, tričku či hrnčeku s nápisom alebo fotografiou. Spolu s deťmi vyberte fotografiu alebo nápis, ktorý má byť umiestnený na darčeku, napríklad „Pre babku Martu“ alebo „Pre deda Jozefa“. Hotové vankúše či hrnčeky nájdete v ponuke Pepco. Mnohé tlačiarne pomôžu preniesť fotografiu alebo nápis na povrch predmetu, ktorý chceme podarovať. Odporúčame, aby ste výber nechali na deti – nech rozhodnú, ako má vyzerať vankúš či hrnček, aký farebný odtieň má mať nápis, a ako má znieť. Najmladší isto budú hrdí na svoje rozhodnutia, a my – na ich samostatnosť.

Príprava darčekov pre starých rodičov na Mikuláša či Vianoce spolu s deťmi  je nielen príležitosťou na rozvoj kreativity a manuálnych zručností (nielen) najmladších, ale aj cenným časom stráveným spoločne pri rodinných aktivitách.

V Pepco sme presvedčení, že najlepšie darčeky sú také, ktoré pramenia zo srdca. Tým, že deťom pomáhame vlastnoručne pripravovať darčeky, učíme ich nielen to, aké cenné je dávanie, ale aj to, aké dôležité sú rodinné tradície a medzigeneračné vzťahy. Tieto malé umelecké diela, vytvorené s láskou a odhodlaním, určite vyvolajú úsmev a dojatie starých rodičov, vyjadria špeciálne city a vytvoria nezabudnuteľné spomienky. Nabádame všetkých rodičov, aby počas tohto výnimočného vianočného času využili naše tipy a nápady, a spolu so svojimi deťmi pripravili pre najbližších skutočne výnimočné darčeky.