Obsah:

  1. Čím začať pri zariaďovaní balkóna?
  2. Ako zariadiť balkón?
  3. Príslušenstvo, ktoré sa hodí na balkóne
  4. Ako zariadiť malý balkón v paneláku?
  5. Ako zariadiť úzky balkón?
  6. Veľký balkón alebo terasa – ako zariadiť veľký priestor za dobrú cenu?

Mnohí ľudia, ktorí sa rozhodli žiť v meste, snívajú o zelenom mieste na oddych. S trochou dobrého úmyslu a s pomocou príslušenstva dostupného v predajniach Pepco si môžete na balkóne svojho paneláku vytvoriť náhradu vlastnej záhrady! Kde začať a ako si zariadiť balkón, aby sa stal príjemným miestom na relaxáciu?

Čím začať pri zariaďovaní balkóna?

Prevažná väčšina bytov má ďalšie vonkajšie priestory, ako sú balkóny, terasy, lodžie a dokonca aj malé záhrady. Každý z týchto priestorov sa dá zariadiť tak, aby sa stal ideálnym miestom na relaxáciu. Kľúčom k úspešnej úprave balkóna je dobrý nápad, správne plánovanie priestoru a premyslené doplnky.

Zriaďovanie balkóna začnite s:

  • Jeho presným meraním.
  • Zvážením toho, aký štýl dizajnu sa vám najviac páči.
  • Definovaním svojich potrieb a očakávaní. Premyslite si, či chcete, aby váš balkón slúžil ako zelená jedáleň, alebo na ňom chcete tráviť lenivé popoludnia s knihou?
  • Venujte pozornosť miere slnečného žiarenia na balkóne a jeho vystaveniu vo vzťahu k svetovým stranám. Od týchto otázok závisí, ktoré kvety na balkón si môžete vybrať.

Keď máte presné rozmery balkóna a jasný cieľ (napríklad chcete na balkóne vytvoriť jedálenský kút alebo miesto na oddych pre dve osoby), môžete začať.

Ako zariadiť balkón?

Zariadenie balkóna v bytovom dome závisí od jeho veľkosti, individuálnych potrieb, finančných možností a predovšetkým od kreativity majiteľov bytu. Šikovne upravený sa môže stať jedným z najdôležitejších miest v byte, ktoré umožňuje priamy kontakt s prírodou.

V prvom rade:

1. Postarajte sa o podlahu a steny

Mnohí ľudia sa zamýšľajú nad tým, čo položiť na podlahu balkóna. Zvyčajne padne voľba na dlaždice – tie však môžu byť problematické. Ak chcete minimalizovať riziko problémov, ako je napríklad šmykľavosť, vyberte si mrazuvzdornú a protišmykovú keramickú terasovú dlažbu. Čo tak na balkón namiesto dlaždíc? Môžete sa rozhodnúť pre umelý trávnatý povrch, ale aj pre kamenný obklad alebo kompozitnú podlahu. Nezabúdajte, že dlažba a steny sú pozadím celej úpravy.

2. Vyberte si nábytok

Základnou a najdôležitejšou súčasťou balkónového nábytku je pohodlné sedenie. Môžu to byť kreslá, stoličky, sediace vaky alebo sedadlá z paliet. Toto ešte nie je koniec. Na uskladnenie balkónového príslušenstva, ako napríklad vankúše na stoličky alebo kanvy na polievanie, sa vám bude hodiť aj balkónová skrinka alebo regál. Ak si neviete predstaviť letné dni bez opaľovania, siahnite po lehátku na balkón – môže byť skladacie, aby nezaberalo miesto, keď ho nepoužívate.

3. Siahnite po rastlinách

Kvety na balkón nie sú len pelargónie a surfínie, ale celý rad kvitnúcich a zelených rastlín. Podľa toho, či je váš balkón slnečný alebo tienistý, môžete zvoliť ruže, funkie, levanduľu, ihličnany, okrasné trávy a mnoho ďalších rastlín. Mimochodom, vyberte si balkónové skrinky, ktoré sa dajú postaviť alebo zavesiť na zábradlie. Zatiaľ čo voľne stojace kvetináče na balkón v rôznych veľkostiach vyzerajú skvele na podlahe, ale aj na skrinke alebo kvetinovom stojane.

4. Vyberte si príslušenstvo

Siahnite po predmetoch, ako sú rohože na balkón, vankúše na stoličky a osvetľovacie prvky – napríklad svietidlá.

Infografika spoločnosti Pepco o balkónovom príslušenstve

Príslušenstvo, ktoré sa hodí na balkóne

Čo je pre balkón naozaj užitočné a ktoré veci možno vynechať? Určite nie je na škodu mať slnečník, plachtu alebo markízu – najmä ak je balkón veľmi slnečný. Užitočné môžu byť aj balkónové vankúše, vďaka ktorým je sedenie na stoličkách a ležadlách oveľa pohodlnejšie. Počas chladnejších dní alebo večerov sa vám bude hodiť aj teplá deka. Sortiment Pepco obsahuje mäkké deky a prikrývky práve včas na balkón!

Ako zariadiť malý balkón v paneláku?

Mnohé balkóny v mestských obytných domoch majú malú plochu, čo majiteľov odrádza od toho, aby sa ich snažili premeniť na miesta na oddych. Pritom malý balkón môže byť nielen útulný a jednoduchý na zariadenie, ale aj jednoduchý na udržiavanie čistoty.

Ako zariadiť malý balkón, aby pôsobil priestranne?

  • Vyberte si svetlé farby, skladací alebo multifunkčný nábytok.
  • Rastliny vyberajte starostlivo – každá rastlina na balkón s malou plochou musí byť premyslená. Vyberte si druhy so stĺpovitým habitusom a popínavé druhy, ktoré nezaberajú veľa miesta, ale môžu vytvoriť zelenú stenu.
  • Pri nákupe doplnkov sa snažte o jednotnú estetiku – napríklad vyberajte rovnaké alebo veľmi podobné balkónové kryty, aby ste nevytvárali dojem chaosu.

Malý balkón môže byť štvorcový, ale existujú aj veľmi úzke balkóny – dajú sa tiež ľahko zariadiť?

Ako zariadiť úzky balkón?

Úzky, malý balkón v obytnom bloku, moderne zariadený.

Zariadenie podlhovastého balkóna nemusí byť zložité! Stačí siahnuť po premyslenom nábytku, doplnkoch a príslušenstve.

Aký nábytok vybrať na úzky balkón?

  • Skladací – napríklad stolová doska pripevnená skrutkami k stene, ktorá slúži ako stôl, môže mať skladacie prevedenie, aby sa získal ďalší priestor, keď sa nepoužíva.
  • Mobilný – vyberte si ľahký nábytok, ktorý sa dá v prípade potreby ľahko premiestniť.
  • Multifunkčný – vedeli ste, že balkónové boxy z dreva sa dajú úspešne použiť nielen na uskladnenie vankúšov, ale aj ako stôl alebo sedadlo?

V sortimente obchodu Pepco nájdete všetko príslušenstvo, ktoré potrebujete pre svoj balkón.

Veľký balkón alebo terasa – ako zariadiť veľký priestor za dobrú cenu?

Priestranná terasa ponúka veľké dizajnérske možnosti. Mnohí majitelia veľkých balkónov alebo terás sa zároveň obávajú obrovských nákladov na takéto zaradenie. Stačí navštíviť Pepco a presvedčíte sa, že krásne veci na balkón nemusia byť drahé.

Zariadenie veľkého balkóna alebo terasy:

  • Nezabúdajte, že tento priestor je prirodzeným pokračovaním bytu, takže jeho zariadenie a charakter by mali súvisieť s interiérovým dizajnom.
  • Nemusíte si vyberať kompaktný, skladací alebo multifunkčný nábytok. Vo veľkom priestore sú ideálne väčšie a pohodlné sedacie súpravy pozostávajúce z pohovky, kresiel a stola (z materiálov odolných voči poveternostným vplyvom).

Bodkou nad „i” v dizajne každého balkóna alebo terasy je aj jeho osvetlenie. Siahnite po lampášoch a baterkách rôznych veľkostí, aby ste večer osvetlili tmu prirodzeným, teplým svetlom.