Obsah:

  1. Čo si vziať na piknik na jedlo a pitie?
  2. Organizácia pikniku

Relaxačný piknik je nádherná predstava, ktorú môžete realizovať vo vlastnej záhrade, parku alebo na lesnej čistinke. Bez ohľadu na to, kde chcete organizovať piknik, nezabudnite si pripraviť nejaké dobroty. Aké jedlo si vziať na piknik? Aké nápoje a čo ďalšie by mohlo byť užitočné?

Čo si vziať na piknik na jedlo a pitie?

Piknikové jedlo nemusí byť príliš sofistikované, ale nemalo by byť ani príliš obyčajné – veď piknik je atrakcia, ktorá spočíva najmä v jedení na čerstvom vzduchu.

Recepty na piknik:

  • Sendviče, bagle alebo bagety – môžete si ich pripraviť doma a jednoducho ich zabaliť do piknikového košíka. Môžu to byť jednoduché sendviče so šalátom, šunkou, syrom a paradajkami až po zložité bagety s humusom, klíčkami a avokádom. Dôležitá je kvalita výrobkov (chlieb by mal byť čerstvý) a dobré zloženie ingrediencií.
  • Tortilly – geniálne piknikové jedlo vo svojej jednoduchosti. Pripravte si ich vopred a vezmite si ich so sebou. Tortillu môžete pripraviť s bylinkovým syrom, lososom a chrumkavým ľadovým šalátom. Ďalším nápadom je tortilla dusená s ajvarom, naplnená kúskami vyprážanej klobásy a kimči. Ďalším návrhom je tortilla s grilovaným kuracím mäsom, cesnakovou omáčkou a miešanými šalátami.
  • Tanier plný občerstvenia – napríklad rôzne druhy syra, údeniny, orechy a rôzne iné prílohy, ako sú olivy, cherry paradajky a uhorky.
  • Cestoviny a dipy s občerstvením – vopred si pripravte humus, tzatziki a guacamole. Vezmite si so sebou aj zeleninu nakrájanú na kocky (papriku, zeler stonkový, očistenú mrkvu) a tyčinky grissini, nachos a iné veci na namáčanie do dipov a omáčok.
  • Limonáda alebo ovocný čaj – nepostrádateľné na letných piknikoch. Limonádu a čaj si najlepšie pripravíte sami a vezmete si ich so sebou vo fľašiach alebo v špeciálnej nádobe s kohútikom. Na prípravu limonády potrebujete len niekoľko citrónov, vodu a cukor. Pre spestrenie môžete použiť aj limetky. Uvarte si čaj z obľúbených listov alebo čajových vrecúšok a pridajte doň ovocnú šťavu.
  • Káva – môžete si ju vziať so sebou v termoske, aby nestratila správnu teplotu.
  • Šumivé nápoje a ovocné šťavy – môžu na pikniku poskytnúť rozmanitosť. Tradičné šumivé nápoje, toniky a perlivé vody s rôznymi príchuťami výborne uhasia smäd, zatiaľ čo ovocné šťavy dodávajú vitamíny a živiny.

Všetky piknikové jedlá je najlepšie pripraviť doma alebo čiastočne pripraviť doma a pokrmy a nápoje zabaliť do primerane veľkých nádob. V tejto úlohe sa dokonale hodia nádoby na potraviny a nápoje od spoločnosti Pepco.

Organizácia pikniku

Piknikový kôš na romantickú večeru na pláži pri rieke.

Úspešná vonkajšia párty závisí od mnohých vecí. Rozhodujúce môže byť počasie, ale rovnako dôležité je vybrať si vhodné miesto, termín a vziať si so sebou to najdôležitejšie.

Pri plánovaní pikniku nezabudnite:

  • Skontrolovať predpoveď počasia – v dostatočnom predstihu aj deň pred piknikom.
  • Výber vhodného miesta – pikniky nie sú povolené všade. Uistite sa, že v parku alebo lese, do ktorého sa chystáte, to nie je zakázané.
  • Balenie nevyhnutných vecí – piknik nie je len o dobrom jedle!

Infografika spoločnosti Pepco o zábave na pikniku.

Čo si vziať so sebou na piknik (okrem jedla)?

  • Deka – je ťažké predstaviť si piknik bez deky. Môže to byť špeciálna deka na piknik, ktorá odolá vlhkosti a nečistotám. Ak ho nemáte, môžete použiť aj iné deky a prikrývky – najlepšie v tmavšej farbe.
  • Riad a príbor – vonkajšie podmienky neznamenajú, že sa musíte vzdať pohodlia. Ak chcete, aby jedlo pod holým nebom naozaj pripomínalo piknik, je dobré ho podávať na tanieri. Ak si vyberiete jednorazový riad, vyberte si ten biologicky rozložiteľný!
  • Servítky – nehody pri jedle sa stávajú aj tým najopatrnejším ľuďom, preto je vždy dobré mať po ruke servítku na utretie úst, brady alebo rúk.
  • Odpadkový kôš alebo vrece na odpad – je to veľmi dôležité, pretože sa môže stať, že na mieste nie je k dispozícii odpadkový kôš alebo môže byť preplnený.
  • Obrus – ak túžite po dokonalejšej atmosfére pikniku, vezmite si so sebou vonkajší obrus. Budete ho môcť položiť na deku a rozdeliť tak priestor na miesto na sedenie a na miesto na servírovanie jedla.

Mnoho ľudí sa pýta, či sú piknikové koše naozaj praktické a potrebné. Samozrejme, všetko závisí od modelu takéhoto koša a od jeho kapacity a obsahu. Niektoré sa ponúkajú bez vnútorného vybavenia, ale väčšina z nich má aj integrované priehradky alebo držiaky na taniere a príbory – tieto predmety sú často súčasťou piknikového koša.

Ak radi organizujete pikniky a často stolujete vonku, určite sa vám bude hodiť piknikový kôš, primerane veľká deka, nádoby na jedlo a tento druh príslušenstva. Našťastie ich ceny nemusia byť vôbec vysoké.