Obsah:

  1. Moderný dizajn kuchyne – ako zariadiť kuchyňu v modernom štýle?
  2. Malá kuchyňa? Nie je to problém! Funkčný dizajn pre malú kuchyňu
  3. Dekorácia obývačky s kuchyňou – ako ju správne zariadiť?
  4. Doplnky do kuchyne – dekorácie okien a parapetov v kuchyni
  5. Výzdoba okien v kuchyni
  6. Dekorácia parapetu v kuchyni

Kuchyňa je srdcom domova – miestom, kde pripravujeme jedlá, stretávame sa s rodinou a trávime čas rozhovormi. Preto sa oplatí postarať sa o jeho výzdobu tak, aby bol nielen funkčný, ale aj estetický a útulný. V našom článku nájdete niekoľko nápadov na moderné kuchynské dekorácie a doplnky, ktoré môžu dodať šarm každému interiéru. Začíname!

Moderný dizajn kuchyne – ako zariadiť kuchyňu v modernom štýle?

Moderný kuchynský dizajn sa vyznačuje jednoduchosťou, minimalizmom a eleganciou. Dominujú mu čisté línie, hladké povrchy a neutrálne farby, ako je biela, sivá a čierna. V moderných kuchyniach sa často používajú materiály ako nehrdzavejúca oceľ, sklo a kameň.

Chcete, aby bola vaša kuchyňa moderne zariadená? Venujte pozornosť tomu: 

  • Vyberte si nábytok s jednoduchými tvarmi a hladkými čielkami, najlepšie bez úchytiek – použitie systému push-to-open zabezpečí jednotný povrch skrinky.
  • Moderné kuchyne by mali byť dobre osvetlené. Ideálnym riešením sú osvetlené pracovné dosky a elegantné závesné svietidlá nad kuchynským ostrovom.
  • V modernej kuchyni by biela technika mala byť nielen funkčná, ale aj estetická. Vyberte si vstavané modely alebo si vyberte zariadnia jednej značky s rovnými čielkami. 

Malá kuchyňa? Nie je to problém! Funkčný dizajn pre malú kuchyňu

Malá kuchyňa si vyžaduje osobitnú pozornosť, aby bola funkčná a estetická. Niekoľko šikovných riešení môže výrazne zlepšiť komfort takéhoto priestoru. Použitím svetlých farieb na stenách a svetlých a lesklých čiel nábytku sa kuchyňa zdá byť väčšia a priestrannejšia. Oplatí sa tiež vybrať si nábytok, ktorý má viac ako jedno použitie, napríklad skladacie stoly alebo výsuvné dosky, ktoré šetria miesto a zvyšujú funkčnosť. Okrem toho sa uistite, že máte dostatok úložného priestoru, a využite každý dostupný priestor, napríklad namontovaním políc nad dvere alebo rohových skriniek. Vďaka týmto riešeniam sa z malej kuchyne môže stať pohodlné a štýlové miesto na varenie a trávenie času.

Pozrite si aktuálnu ponuku spoločnosti Pepco v kategórii dekorácie a vyberte si doplnky do kuchyne!

Infografika spoločnosti Pepco o dekoráciách do kuchyne

Dekorácia obývačky s kuchyňou – ako ju správne zariadiť?

Spojenie obývacej izby s kuchyňou je v moderných domácnostiach obľúbeným riešením, ktoré vytvára otvorený a vzdušný priestor. Toto usporiadanie si vyžaduje ucelené usporiadanie oboch miestností, aby bol celok harmonický a funkčný. 

Zachovanie farebného súladu medzi kuchyňou a obývacou izbou je mimoriadne dôležité. Použitie podobných farieb a materiálov v oboch miestnostiach pomôže vytvoriť jednotný priestor. Ak napríklad v kuchyni dominujú biele skrinky a pracovné dosky zo svetlého dreva, oplatí sa pokračovať v rovnakých odtieňoch aj v obývacej izbe výberom nábytku a doplnkov v podobných farbách. 

Rôzne zdroje svetla, ako sú stropné svietidlá, nástenné lampy a stolové lampy, umožňujú prispôsobiť osvetlenie vašim potrebám a nálade a zároveň zvýrazniť rôzne funkcie jednotlivých zón. V kuchyni skvelým riešením sú závesné svietidlá nad kuchynským ostrovom, čo zabezpečuje dostatočné pracovné osvetlenie. Osvetlenie bodové nad kuchynskou linkou poskytne funkčnosť pri príprave jedla, zatiaľ čo nástenné svietidlá v obývacej izbe môžu vytvoriť útulnú atmosféru vhodnú na relaxáciu. 

Doplnky do kuchyne – dekorácie okien a parapetov v kuchyni

Kuchyňa vo vintage štýle s veľkými oknami

Správne vybrané kuchynské doplnky môžu dodať vašej kuchyni jedinečný charakter a zútulniť ju. Farebné utierky, vankúše na stoličky alebo ozdobné obrúsky môžu kuchyni dodať teplo a farbu. Štýlové dosky na krájanie, farebné nádoby na korenie alebo elegantné kuchynské náčinie sú nielen praktické, ale aj dekoratívne. Zaujímavým dekoratívnym akcentom môžu byť aj zarámované obrazy alebo plagáty s kuchynskými motívmi. Dobrým nápadom môže byť aj umiestnenie na strategických miestach v kuchyni kobercov a rohoži

Výzdoba okien v kuchyni

Okno v kuchyni je dôležitým bodom, ktorý môže výrazne ovplyvniť atmosféru interiéru. Správne usporiadaný sa môže stať dekoratívnym stredobodom celej miestnosti.

  • Záclony a závesy – vyberte si ľahké, vzdušné látky,ktoré prepúšťajú dostatok prirodzeného svetla. Ideálne sú čipkované závesy alebo jemné závesy vo svetlých farbách.
  • Žalúzie a rolety – rímske rolety alebo drevené žalúzie sú elegantným a praktickým riešením. Umožňujú regulovať množstvo svetla, ktoré vstupuje do miestnosti.

Dekorácia parapetu v kuchyni

Parapet v kuchyni môže plniť mnoho funkcií, od úložného priestoru až po miesto na vystavenie dekorácií. Čo môžete umiestniť na parapet v kuchyni? 

  • Kvetináče s bylinkami alebo sukulentmi dodajú kuchyni sviežosť a farbu. Bylinky môžu byť aj praktickým doplnkom pri varení.  Vyberte si kvetináče a obaly na kvety, ktoré harmonicky doplnia kuchynský dizajn.
  • Sviečky, rámčeky na fotografie alebo dekoratívne nádoby na drobnosti môžu zatraktívniť parapet.
  • Parapet môžete využiť ako ďalší úložný priestor, okrem iného na korenie, kuchárske knihy alebo iné drobnosti.

Výzdoba a dekorácie kuchyne majú veľký vplyv na atmosféru a funkčnosť tejto dôležitej miestnosti. Či už máte malú kuchyňu alebo priestrannú obývaciu izbu s kuchyňou, správne doplnky a dekorácie od spoločnosti Pepco môžu váš interiér zútulniť a urobiť štýlovejším. Nezabudnite sa uistiť, že zariadenie kuchyne odráža váš štýl a potreby a vytvára priestor, v ktorom budete radi tráviť čas.