Obsah:

  1. 1. krok: Správna farebná schéma – ako vybrať farby do spálne?
  2. 2. krok: Hra so svetlom – ako vytvoriť náladu pomocou osvetlenia?
  3. 3. krok: Textil – kľúč k útulnosti
  4. 4. krok: Nábytok – minimalizmus je základ
  5. 5. krok: Rastliny v spálni – pridajte zeleň a sviežosť
  6. 6. krok: Dekorácie – detaily, na ktorých záleží
  7. 7. krok: Poriadok – kľúč k relaxácii vo vašej spálni!

Spálňa je naše malé kráľovstvo – miesto, kde sa regenerujeme, relaxujeme po dlhom dni a trávime rána, ktoré… by mohli trvať večne. Ako dosiahnuť, aby toto kráľovstvo bolo nielen funkčné, ale aby zároveň podporovalo relaxáciu a vytváralo intímnu atmosféru? V spoločnosti Pepco máme niekoľko nápadov, ako si zariadiť svetlú a útulnú spálňu, ktorá sa stane vaším útočiskom, a to bez toho, aby to zaťažilo váš domáci rozpočet. Ste pripravení? Začíname!

1. krok: Správna farebná schéma – ako vybrať farby do spálne?

Začnime tým najdôležitejším – farbami. Vedeli ste, že farby môžu ovplyvniť našu náladu a úroveň uvoľnenia? Áno, je to pravda! Farebnosť spálne má pri vytváraní atmosféry vhodnej na relaxáciu zásadný význam. Preto si vyberte tlmené a pokojné odtiene, ktoré budú mať upokojujúci účinok na zmysly.

Čo bude fungovať? Klasika, teda všetky odtiene bielej, béžovej, sivej, ako aj pastelové farby. Ak ste však priaznivcom výraznejších akcentov, môžete pridať tmavšiu zelenú, tmavomodrú alebo tmavú bordovú. Ale pozor – tieto intenzívnejšie farby je lepšie obmedziť na doplnky (napr. vankúše či závesy), aby nezahltili priestor.

A čo tapeta? Tapeta môže byť skvelým riešením. Nezabudnite si však vybrať jemné vzory – teplé vzory alebo jemné kvetinové motívy dodajú spálni šarm a zároveň zachovajú pokoj a harmóniu.

2. krok: Hra so svetlom – ako vytvoriť náladu pomocou osvetlenia?

Osvetlenie je kľúčom k vytvoreniu útulnej atmosféry v spálni (aj mimo nej). Hlavné stropné svetlo je síce nevyhnutné, ale neprospieva relaxácii. Túto úlohu môžete nastaviť pomocou bodového osvetlenia, ktoré bude jemnejšie a atmosférické. Nočné lampy s mäkkým svetlom, vonné sviečky alebo svetelné girlandy sú vynikajúcim spôsobom, ako vytvoriť príjemnú atmosféru.

Budgetový trik? Nech sa páči!Nie je potrebné investovať do drahých svietidiel! Stačí si kúpiť pekné tienidlá alebo staviť na módne lampy vo vintage štýle, ktoré nájdete v obchodoch s použitým tovarom alebo na blších trhoch.Dobrým a lacným spôsobom náladového osvetlenia spálne sú sviečky a svietniky, klasické aj led svietidlá, ktoré vyzerajú ako skutočné, ale sú bezpečnejšie. Môžete ich umiestniť na komodu, parapet alebo nočný stolík a večer si užívať jemnú žiaru.

3. krok: Textil – kľúč k útulnosti

Nič nezohreje interiér viac ako vhodne zvolené textílie. Mäkké prikrývky, nadýchané vankúše a hmatové závesy dokážu zázraky! Ak chcete, aby vaša spálňa pôsobila naozaj útulne, vyberte si prírodné materiály, ako je bavlna, ľan alebo vlna.

  • Deky a dekoratívne vankúše – čím viac, tým lepšie! Rôzne textúry a farby môžu dodať spálni úžasný charakter. Nebojte sa kombinovať rôzne vzory (kombinácia jednofarebných látok so vzorovanými vankúšmi dodá interiéru dynamiku), ale farby nech sú harmonické. Vlnená alebo mäkká pletená deka prehodená cez posteľ? To znie ako recept na dokonalý večer s knihou!

 

  • Posteľná bielizeň – vyberte si posteľnú bielizeň, ktorá je nielen pekná, ale aj pohodlná. Saténová bavlna alebo mäkké ľanové plátno sú skvelou voľbou, ak sa chcete cítiť luxusne za prijateľnú cenu. Mimochodom, postarajte sa o ďalšiu súpravu, ktorá osvieži vzhľad vašej spálne. Niekedy aj malá zmena, napríklad nová posteľná bielizeň, dokáže zázraky.

4. krok: Nábytok – minimalizmus je základ

Musí byť spálňa plná nábytku? V žiadnom prípade! Zamerajte sa na niekoľko kľúčových prvkov, ako je pohodlná posteľ, nočné stolíky a malá komoda.

Posteľ je nepochybne ústredným bodom spálne. Preto sa oplatí, aby bola nielen pohodlná, ale aj estetická. Nemusíte investovať do drahého dizajnového nábytku! Všetko, čo potrebujete, je jednoduchý, minimalistický rám z prírodného dreva a nevyhnutne kvalitný, pohodlný matrac. Táto voľba dodá interiéru teplo a zútulní ho. Namiesto kupovania hotových nočných stolíkov myslite na alternatívy! Možno drevená debnička na ovocie, ktorú môžete natrieť, alebo malý konferenčný stolík, ktorý môžete ľahko premeniť na štýlový kus nábytku?

5. krok: Rastliny v spálni – pridajte zeleň a sviežosť

Nič nedokáže oživiť interiér tak ako rastliny. Aj keď nemáte ruku na kvety (áno, vieme, aj s kaktusmi to môže byť ťažké!), oplatí sa vybrať si rastliny v kvetináčoch, ktoré sú nenáročné na údržbu. Sukulenty, brečtan alebo paprade nielen krásne vyzerajú, ale aj čistia vzduch a vnášajú do interiéru nádych prírody.

Čo keby ste naozaj dokázali zabiť akúkoľvek rastlinu, ktorú si vložíte do domu? No, vždy existujú umelé rastliny! Dnešné umelé kvety sú také realistické, že si nikto neuvedomí, že ich nezalievate každý týždeň.

Pozrite si kvetináče a obaly na kvety, ktoré na vás čakajú v Pepco.

6. krok: Dekorácie – detaily, na ktorých záleží

Nakoniec niečo, čo dotvára celok, a to dekorácie. Na to, aby ste svojej spálni dodali osobitý nádych, nepotrebujete veľa. Niekoľko rámikov s vašimi obľúbenými fotografiami, malé plagáty s inšpiratívnymi citátmi alebo spomienkové predmety z ciest, ktoré vám pripomenú príjemné chvíle, dokonale doplnia interiér bez toho, aby ho zahltili.

Ak máte čas a chuť, vytvorte si vlastné dekorácie! Čo tak makramé na stenu, ktoré si sami vyrobíte, alebo minimalistický obrázok s citátom, ktorý si ručne napíšete na plagát? Vďaka takýmto detailom bude interiér ešte osobnejší.

7. krok: Poriadok – kľúč k relaxácii vo vašej spálni!

Povedzme si úprimne, ani tá najkrajšie zariadená spálňa nebude útulná, ak je v nej neporiadok. Preto sa oplatí investovať do praktických úložných riešení, ako sú koše na deky, boxy na drobnosti alebo závesné police na knihy. Minimalistický priestor s dobre usporiadanými úložnými priestormi bude okamžite pôsobiť organizovanejšie a vy sa budete môcť naplno uvoľniť.

Zariadenie útulnej spálne nemusí byť finančnou ani organizačnou výzvou. Stačí trochu kreativity, niekoľko jednoduchých nápadov a výsledok môže byť prekvapujúci! Farby, osvetlenie, textílie – to všetko vytvára dokonalý dekor, ktorý podporuje relaxáciu a intímnu atmosféru. Užite si svoj vlastný kúsok neba na zemi – vaša moderná útulná spálňa čaká na vás!