Obsah:

  1. Odkiaľ pochádza tradícia zdobenia vianočného stromčeka?
  2. Ktorý strom vybrať?
  3. Ako ozdobiť vianočný stromček a aké ozdoby vybrať?
  4. Ktoré ozdoby vybrať?
  5. V akom poradí vešať ozdoby?
  6. Najmódnejšie trendy zdobenia vianočných stromčekov na rok 2023/2024
  7. Ako moderne ozdobiť vianočný stromček?
  8. Ako rozprávkovo ozdobiť vianočný stromček?
  9. Ako ozdobiť malý vianočný stromček? Vsaďte na ažúrové vianočné ozdoby
  10. Ako ozdobiť vianočný stromček v klasických interiéroch? Vyberte červenú!
  11. Aké je optimálne poradie zdobenia vianočného stromčeka?
  12. Ako svetielka vybrať na vianočný stromček?
  13. Koľko svetiel vybrať na istú výšku stromčeka?
  14. Kedy sa ozdobuje vianočný stromček?
  15. Ako vybrať najlepšie ozdoby na vianočný stromček a za dobrú cenu?

Ozdobovanie vianočného stromčeka patrí medzi najkrajšie vianočné tradície. Predovšetkým vtedy, keď sa zapája celá rodina, a vianočné gule a iné ozdoby sa dedia z generácie na generáciu.

Žiaľ, jemné vianočné ozdoby sa niekedy rozbijú a zásoby sviečok musíme dopĺňať. Avšak v Pepco kúpite krásne ozdoby na vianočný stromček a za výhodné ceny. Nielen do domácností, v ktorých začínajú chýbať, ale aj do tých, v ktorých sa tradícia zdobenia vianočného stromčeka ešte len začína.

Odkiaľ pochádza tradícia zdobenia vianočného stromčeka?

Rozmýšľali ste niekedy, skade sa vzal vianočný stromček? Vôbec to nie je starodávny zvyk, ale tradícia, ktorá sa do našich krajín dostala na prelome 18. a 19. storočia z Nemecka. Spočiatku stromčeky zdobili len mestské domy, neskôr sa dostali na vidiek, ako borovicové, smrekové alebo jedľové vetvičky, zavesené pri strope a ozdobené ľudovými ozdobami. Keďže zvyk zdobenia vianočných stromčekov má pôvod v pohanských rituáloch, až tak rýchlo si nezískal priazeň cirkevných autorít. Dnes si len ťažko vieme predstaviť Vianoce bez takej výzdoby.

Ktorý strom vybrať?

Tradícia zdobenia vianočného stromčeka nadväzuje na zdobenie ihličnatých vetvičiek, ktoré symbolizujú znovuzrodenie života.  Práve preto asi najlepšou voľbou sú smreky, jedle a borovice. Musíme sa tiež rozhodnúť, či to má byť živý či umelý stromček.

  • Živý stromček – zelený a voňavý. Evokuje les. Keď kúpite verziu s koreňmi, môžete ju neskôr zasadiť do zeme alebo pestovať na balkóne.
  • Umelý stromček – vyrobený hlavne z plastu. Môže vyzerať pôsobivo a dá sa používať desaťročia. Síce nie je biologicky ľahko rozložiteľné, ale za to sa dá používať každý rok.

Či už si vyberiete živý alebo umelý vianočný stromček, vsaďte na jeho správne ozdobenie. Navrhujeme, ako ozdobiť vianočný stromček tak, aby dobre vyzeral a vytváral interiéri vianočnú náladu.

Ako ozdobiť vianočný stromček a aké ozdoby vybrať?

Zdobenie vianočného stromčeka je jednou z najpríjemnejších častí príprav na Vianoce. Je to čas, keď sa celá rodina stretáva pri stromčeku, aby ho ozdobila krásnymi dekoráciami. Ako však ozdobiť vianočný stromček tak, aby vyzeral štýlovo a elegantne? Ktoré ozdoby vybrať?

Ako moderne ozdobiť vianočný stromček?

V tomto článku nájdete všetky potrebné informácie o zdobení vianočného stromčeka. Poradíme vám, ako vybrať správne dekorácie, v akom poradí ich zavesiť, tak, aby bol jedinečný. Predstavujeme aj najmodernejšie trendy týkajúce sa zdobenia vianočných stromčekov na rok 2023.

Ktoré ozdoby vybrať?

Pri výbere ozdôb na vianočný stromček sa oplatí riadiť vlastným štýlom a vkusom. Ak máte radi klasiku, vyberte si tradičné červené, zlaté a zelené gule. Môžete tiež pridať aj drevené alebo slamené ozdoby, ktoré zvýraznia prirodzený charakter stromčeka.

Ak chcete, aby váš vianočný stromček vyzeral originálnejšie, vyberte ozdoby s netypickými tvarmi a odtieňmi. Môžete sa tiež rozhodnúť pre vedúci motív, napríklad vianočný stromček v škandinávskom, rustikálnom či glamour štýle.

V akom poradí vešať ozdoby?

Najlepšie, keď ozdobovanie vianočného stromčeka začnete vešaním svetiel. Vďaka tomu nebudú ostatné dekorácie zakryté. Následne môžete zavesiť najväčšie gule, a nakoniec tie menšie a delikátne. Nezabudnite, že ozdoby musia byť na celom vianočnom stromčeku rozmiestnené rovnomerne. Nevešajte všetky ozdoby len na jedno miesto.

Najmódnejšie trendy zdobenia vianočných stromčekov na rok 2023/2024

Hľadáte nápady, ako moderne ozdobiť vianočný stromček? Alebo túžite po stromčeku s klasickými ozdobami so všetkými odtieňmi? Objavte naše inšpirácie na vianočný stromček!

Tento rok prevládajú jednofarebné vianočné stromčeky. Sú to stromčeky zdobené guľami s jedným odtieňom. Najmódnejšími odtieňmi sú biela, zlatá a strieborná.

Módne jednofarebné biele a drevené ozdoby na vianočný stromček kúpite v Pepco

Populárne sú aj vianočné stromčeky s prírodným štýlom, ozdobené drevenými, slamenými či šiškovými ozdobami. Ani klasické vianočné stromčeky ozdobené na červeno-zlato neprestávajú byť módne.

Ako moderne ozdobiť vianočný stromček?

V súčasnosti v mnohých interiéroch dominuje minimalizmus, ako aj jednoduché a nadčasové vianočné dekorácie, ktoré sa perfektne hodia prakticky do každého interiéru – vrátane škandinávskych, ktoré sú u nás mimoriadne módne. V Pepco nemôžu chýbať gule, závesné ozdoby a svetielka, ktoré perfektne pasujú k minimalistickému vianočnému stromčeku. Ozdoby, to nie sú len okrúhle gule, ale aj vtáčiky, lotosové kvety, cencúle s diamantami, a tiež mnohofarebné vianočné svetlá.

V interiéroch často dominujú svetlé farby – s bielou na čele. Ako ozdobiť biely vianočný stromček alebo ako ozdobiť vianočný stromček nabielo tak, aby ladil s takým priestorom? Je to jednoduché: vyberte len biele a prípadne strieborné ozdoby. Môžete tiež postriekať vetvičky umelým snehom.

Ako rozprávkovo ozdobiť vianočný stromček?

Motív jednorožca dobyl svet. A netýka sa to len sveta detí. Aj dospelí podľahli mýtickým jednorožcom. Keďže rôzne predmety, oblečenie či interiérové dekorácie s jednorožcami sú mimoriadne populárne, objavili sa aj na vianočných ozdobách. V Pepco nájdete jemné vianočné gule s jednorožcom , biele alebo ružové s krídlami. Môžete ich doplniť rovnako krásnymi súpravami príveskov v tvare srdca, soba, snehovej vločky, guľami posypanými trblietkami, či ažúrovými vianočnými ozdobami. Niektoré sú obohatené dekoráciami z ružových perličiek.

Ozdoby na vianočný stromček v štýle Disney Mickey Mouse od Pepco

Ako ozdobiť malý vianočný stromček? Vsaďte na ažúrové vianočné ozdoby

Ažúrové vianočné ozdoby môžu visieť pri elegantných zlatých a strieborných, avšak vyberajú si ich predovšetkým milovníci minimalizmu. Tieto decentné ozdoby vyzerajú skvele aj na tých najmenších stromčekoch. V Pepco nájdete ažúrové okrúhle gule, jemné hviezdy aj anjelikov na zavesenie. Sú to jednoducho nádherné drobnosti, ktoré potešia všetkých vianočných hostí.

Ako ozdobiť vianočný stromček v klasických interiéroch? Vyberte červenú!

Dokonca aj zástancov tradičných interiérov očarí na vianočnom stromčeku klasická červená. Snáď žiadna iná farba tak veľmi neevokuje Vianoce. V Pepco sme pripravili kolekciu vianočných dekorácií, ktoré sú určené na ozdobenie stola, krbovej rímsy alebo okna, preto navštívte našu predajňu a vyberte vianočnú dekoráciu: snehovú guľu, vianočného škriatka, darčekovú podkolienku, či inú LED dekoráciu, ktorá poteší radostnou farbou a tradičným vianočným tvarom. K červeným dekoráciám pasujú prívesky v tvare sobov, hviezdičiek a gule s krásnou mašľou.

Aké je optimálne poradie zdobenia vianočného stromčeka?

Vianočný stromček s ozdobami v zlatej, striebornej a bielej farbe.

Odporúčame, aby ste pri zdobení vianočného stromčeka zachovali striedmosť. Kto by chcel, aby vianočný stromček nebolo spoza ozdôb ani vidno. Viete, aké je najlepšie poradie zdobenia vianočného stromčeka? Ak už stromček stojí pevne na svojom mieste, začnite ho ozdobovať vianočnými svetlami. Vďaka tomu rovnomerne rozmiestnite svetelné reťaze a stabilne ich upevníte ešte pred tým, ako zavesíte gule a ostatné ozdoby. Najväčšie ozdoby zaveste na nižšie vetvičky, a menšie ozdoby na vyššie. Na vrcholec vianočného stromčeka môžete založiť hviezdu, špic alebo iný dekoračný prvok.

Samozrejme, poradie môžete zmeniť, avšak vešanie svetiel až na samom konci je dosť riskantné – keďže môžete ľahko do niečoho strčiť a zničiť krehké dekorácie.

Infografika Pepco V akom poradí zdobiť vianočný stromček

Ako svetielka vybrať na vianočný stromček?

Pri výbere svetiel na vianočný stromček zvážte nasledujúce faktory:

  • Farba: svetielka môžu mať rozličné odtiene, od klasických bielych odtieňov, studených či teplých, až po pestrejšie, ako je červená, zelená, modrá či žltá. Vyberte farbu svetiel, ktorá najlepšie ladí s dizajnom vášho interiéru a vianočného stromčeka.
  • Typ svetiel: môžu byť tradičné alebo LED. LEDové sú energeticky úspornejšie a odolnejšie než tradičné.
  • Dĺžka reťaze: dĺžku svetielok zvoľte príslušne podľa výšky vianočného stromčeka. Na stromček s výškou 180 cm stačí svetelná reťaz s dĺžkou približne 5 metrov.
  • Počet svetielok: počet svetielok závisí od vášho vkusu. Keď chcete, aby bol vianočný stromček intenzívne osvetlený, vyberte reťaz s väčším počtom svetielok. Ak naopak uprednostňujete jemnejší efekt, vyberte reťaz s menším počtom svetielok.

Koľko svetiel vybrať na istú výšku stromčeka?

Prijíma sa, že na každý meter výšky vianočného stromčeka by to malo byť približne 300 svetielok. Znamená to, že na vianočný stromček s výškou 180 cm je potrebných približne 540 svetielok.

Ak máte vianočný stromček s výškou 180 cm, môžete vybrať svetelnú reťaz s dĺžkou 5 metrov a 540 svetielkami. Taká svetelná reťaz je dostatočná na dobré osvetlenie stromčeka a vytvorenie vianočnej atmosféry.

Kedy sa ozdobuje vianočný stromček?

Vianočný stromček sa podľa tradície môže zdobiť až na Štedrý deň, avšak pre mnohých je tento deň naplnený prácami a prípravou štedrovečerného stola. Preto môžete vianočný stromček ozdobiť jeden deň predtým. V skutočnosti neexistuje žiadna stála zásada, ktorá by určovala, kedy sa má vianočný stromček zdobiť – je to milá vianočná tradícia, nie je to povinnosť, ktorú treba vykonať v konkrétnom termíne.

Tradícia spoločného zdobenia vianočného stromčeka je neuveriteľne krásna – je to čas, ktorý môžete stráviť spoločne a bez náhlenia zavesiť na vetvičky svoje obľúbené ozdoby.

Ozdoby na vianočný stromček: ozdoby, hviezdy a prívesky

Ako vybrať najlepšie ozdoby na vianočný stromček a za dobrú cenu?

Vianočný stromček s množstvom odtieňov, tvarov a vzorov, či skôr s jedným dominantným odtieňom a motívom? Názory na túto tému sa rozchádzajú: niektorí dávajú prednosť mišmašu s množstvom ozdôb, iní skôr pokojnú a usporiadanú kompozíciu. Hotové súpravy ozdôb na vianočný stromček Pepco, zostavené podľa konkrétneho farebného kľúča, zapáčia sa všetkým. Keďže sa môžu použiť ako vedúci motív, ale aj ako doplnenie pestrejšej výzdoby vianočného stromčeka.

  • Vyberte súpravy ozdôb na vianočný stromček z Pepco – už nemusíte prácne vyberať jednotlivé ozdoby, môžete jednoducho kúpiť celú hotovú súpravu. Hotové súpravy ozdôb na vianočný stromček Pepco sú skompletizované podľa špecifického farebného kľúča. Skvele ozdobia každý vianočný stromček, a nestoja veľa!
  • Ale keď chcete, môžete kúpiť jednotlivé gule a iné ozdoby aj samostatne – v Pepco čaká veľa možností a bohatá ponuka dekorácií s najrozličnejšími odtieňmi a štýlmi. Nájdete prívesky s estetikou glamour – napríklad v tvare snehových vločiek či cencúľov. Ponúkame aj dekorácie v rustikálnom štýle – napríklad drevené soby či bradatých škriatkov. Nechýbajú ani najmódnejšie gule s trblietkami a s výraznými odtieňmi.

Váhate, čo vybrať? Navštívte predajňu Pepco a pozrite si naživo celý sortiment ozdôb na vianočný stromček, a vyberte tie ozdoby, ktoré vám robia najväčšiu radosť. Prajeme vám tie najkrajšie rodinné chvíle pri krásne vyzdobenom vianočnom stromčeku!