Obsah:

  1. Tehotenský kalendár, trimester za trimestrom, týždeň za týždňom
  2. Prvý trimester – prvých 12 týždňov tehotenstva
  3. Druhý trimester – 14 ďalších týždňov tehotenstva
  4. Tretí trimester – posledné týždne tehotenstva
  5. Príprava na narodenie dieťaťa 

Obdobie tehotenstva je v mnohom výnimočné. Nie je to len čas očakávania na narodenie, ale aj etapa obrovských zmien v tele ženy. Náš tehotenský kalendár vám priblíži túto tematiku. Informácie, ktoré sú v ňom, pomáhajú sledovať aktuálne zmeny a uvedomele sa pripravovať na pôrod a následnú starostlivosť o dieťatko.

Tehotenský kalendár, trimester za trimestrom, týždeň za týždňom

Tehotenstvo štandardne trvá 9 kalendárnych mesiacov, ktoré sa delia na 3 trimestre alebo 41 týždňov. Nižšie nájdete kľúčové informácie o tom, aké premeny prebiehajú počas jednotlivých štádií tehotenstva.

Prvý trimester – prvých 12 týždňov tehotenstva

  • Embryonálny vývoj dieťaťa sa začína v treťom týždni tehotenstva. Ako prebieha? Obdobie tehotenstva sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. 
  • Práve v treťom týždni tehotenstva dochádza k oplodneniu a uhniezdeniu embrya v maternici. Hoci zárodok dieťaťa má v tomto štádiu menej než pol milimetra, v tele ženy už začínajú prebiehať hormonálne zmeny.
  • V nasledujúcich týždňoch prvého trimestra je potrebné absolvovať gynekologické vyšetrenia na potvrdenie tehotenstva, a tiež sa o seba adekvátne starať. 
  • V druhej polovici prvého trimestra sa môžu objaviť rôzne tehotenské ťažkosti: nevoľnosť, pocit napuchnutých prsníkov, ospalosť. V tejto etape sa už vyvíjajú životne dôležité orgány, začína tiež biť srdce. 

Prvý trimester tehotenstva je čas, v ktorom sa žena musí o seba dobre postarať, navštíviť gynekológa v určených termínoch, vykonať odporúčané testy a pomaly kompletizovať výbavičku. Dôležité je, že na tento účel nie sú potrebné žiadne obrovské prostriedky. Dojčenské doplnky nájdete za skvelé ceny v Pepco.

Infografika Pepco: Čo kúpiť tehotnej žene? 

Druhý trimester – 14 ďalších týždňov tehotenstva

Počas druhého trimestra tehotenstva prebieha dynamický vývoj. Medzi trinástym a šestnástym týždňom tehotenstva žena už môže dokonca cítiť pohyby dieťaťa. Zvyčajne pred dvadsiatym týždňom tehotenstva sa dá pri sonografickom vyšetrení zistiť pohlavie. 

V organizme ženy počas druhého trimestra tehotenstva prebiehajú ďalšie zmeny. Môže mať väčšiu chuť do jedla, a mnohé ženy tiež začínajú pociťovať určitý nepohodlie od chrbtice následkom zväčšujúceho sa brucha a hmotnosti. Teraz je vhodný čas, aby ste siahli po pohodlnom oblečení – vrátane typicky tehotenského. Práve teraz sa zídu pohodlné teplákové súpravy, legíny a pleteninové šaty.

Tretí trimester – posledné týždne tehotenstva

Dieťa neprestáva rásť, začína už otvárať oči. Okolo 31. – 34. týždňa tehotenstva sa už môže ukladať v pôrodnej polohe. Termín pôrodu pripadá približne na 40. – 41. týždeň tehotenstva, avšak veľa závisí od individuálnych okolností. Oplatí sa mať už v tejto fáze pripravenú tašku do pôrodnice – ak pôrod začne skôr, všetko bude pripravené.

Pokročilé tehotenstvo sa väčšinou nedá ukryť. Ženské telo je výrazne zmenené – väčšie brucho môže spôsobovať isté problémy pri skláňaní. Nastal čas na spomalenie životného tempa, oddychovanie, a tiež na zlepšenie pohody. Teraz treba ukončiť kompletizovanie výbavičky, ako aj všetkého, čo bude bábätko potrebovať. Aby ste nakúpili všetko potrebné vôbec nemusíte cestovať ďaleko a vydať kopec peňazí. V Pepco nájdete deky a prikrývky, doplnky pre novorodencov a dojčence, detské oblečenie, a mnoho ostatných vecí, ktoré sa zídu pri starostlivosti o dieťatko. 

Príprava na narodenie dieťaťa 

Tehotná žena drží dojčenské topánočky na bruchu

Niektorí začínajú pripravovať výbavičku pre dieťa už počas prvých týždňov tehotenstva. Iní čakajú takmer do posledných dní tehotenstva. Tak naozaj ťažko presne povedať, kedy je najvhodnejší čas na nákup detských potrieb, doplnkov, oblečenia, ako aj postieľky alebo kolísky. Dôležité je, aby ste to urobili vtedy, keď vám to najviac vyhovuje, avšak s dostatočným predstihom, aby ste všetko stihli ešte pred pôrodom. 

Pepco má širokú ponuka pre novorodencov, dojčatá, batoľatá a deti, ale aj pre tehotné ženy. V našom sortimente nájdete všetko, čo potrebujete, aby vo vašom šatníku nechýbalo nič, čo potrebujete počas tehotenstva. Ponúkame pohodlné dámske tepláky, legíny, tričká, bielizeň pre dojčiace matky, a mnoho ďalších rôznych výrobkov. Ak potrebujete papuče či župan do nemocnice, aj to nájdete na našich pultoch, a za veľmi prístupné ceny. Obdobie tehotenstva si aj tak vyžaduje značné výdavky, preto netreba preplácať za veci, ktorú budú potrebné len na istý čas, ako napríklad spomenuté tehotenské oblečenie alebo oblečenie pre novorodencov a dojčatá, z ktorých tak rýchlo vyrastajú. Navštívte predajňu Pepco a skompletizujte tehotenskú a novorodeneckú výbavičku!