Obsah:

  1. Organizácia kuchynských skriniek – praktické rozdelenie na zóny
  2.  Nápady na organizáciu kuchyne – zásada kuchynského trojuholníka
  3. Výber a usporiadanie zásuviek v kuchyni
  4. Spôsoby praktického využívania kuchynských zásuviek
  5. Nápady na poriadok v kuchyni
  6. Poriadok v kuchynských skrinkách a organizácia špajze

Dobrá organizácia v kuchyni je základom nielen poriadku, ale predovšetkým ergonomickej práce pri každodennej príprave jedál pre celú rodinu. Na čo nesmiete zabudnúť pri organizovaní kuchyne?

Organizácia kuchynských skriniek – praktické rozdelenie na zóny

Jednou zo základných zásad organizácie kuchyne je starostlivé rozvrhnutie funkčných zón. Ich veľkosť závisí od veľkosti miestnosti, ale v každej kuchyni sa oplatí oddeliť zóny: uschovávania a prípravy potravín, varenia a umývania. Čo sa má v nich nachádzať?

  • Zóna umývania: skrinka s drezom a prípadne umývačka riadu. V skrinke pod drezom môžete vyhradiť miesto na smetný kôš a na základné čistiace prostriedky. Do skrinky nad drezom môžete umiestniť odkvapkávač na riad.
  • Zóna varenia: sporák spolu s priľahlými skrinkami, ako aj rúra a iné spotrebiče na varenie alebo ohrievanie jedál. Aby bola organizácia kuchyne a zóny varenia čo najpraktickejšia, oplatí sa uschovávať hrnce a panvice, nádoby a príslušenstvo na prípravu jedál, práve v tejto zóne – napríklad v skrinke pod šporákom.
  • Zóna uschovávania a prípravy jedál: je to hlavná a zároveň najväčšia zóna kuchyne. Chladnička, skrinka a pracovná doska. Oplatí sa tu uschovávať najčastejšie používané potraviny, ako aj koreniny a doplnky, a tiež nádoby používané na prípravu jedál (dosky na krájanie, príbor, taniere).

Dobre zorganizovaná kuchyňa s rozdelenými funkčnými zónami je základom komfortu pri každodennom používaní tejto miestnosti. Vďaka náležitému poriadku v kuchyni ľahko nájdete potrebné predmety a používanie tejto miestnosti je komfortné.

 Nápady na organizáciu kuchyne – zásada kuchynského trojuholníka

Jedným z vynikajúcich nápadov na organizáciu kuchyne, aby bola pohodlná a ergonomická, je použitie zásady pracovného trojuholníka. Každý z vrcholov trojuholníka je kľúčový prvok zariadenia (chladnička, drez a sporák). V súlade so zásadou kuchynského trojuholníka, optimálne vzdialenosti medzi týmito spotrebičmi sú nasledovné:

  • medzi chladničkou a drezom: 120 – 180 cm,
  • medzi drezom a varnou doskou: 120 – 180 cm,
  • medzi chladničkou a varnou doskou: 120 – 250 cm.

Výber a usporiadanie zásuviek v kuchyni

Dobrá organizácia zásuviek v kuchyni umožňuje ergonomické používanie kuchyne a udržanie poriadku. Pri uschovávaní v kuchyni platí jedna dôležitá zásada: ťažké veci sa uschovávajú v dolných skrinkách, a ľahšie v horných. Uschovávanie nádob, doplnkov a potravín môže byť praktické na policiach aj v zásuvkách – je to záležitosť náležitej organizácie.

  • Kuchynské police – zmestí sa na nej viac vecí ako v zásuvkách, navyše môžu mať vysokú nosnosť. Oplatí sa ich vybrať do skriniek, v ktorých budú uschovávané ťažké a veľké predmety (napríklad spotrebiče).
  • Kuchynské skrinky – dajú sa vysunúť na celú hĺbku, takže keď chcete vybrať veci, ktoré sú vzadu, nemusíte vyťahovať veci, ktoré sú vpredu. Môžu mať rôznu výšku, a tiež rôznu nosnosť.

Ak vám však záleží na maximálnom komforte, do dolných skriniek vyberte predovšetkým alebo výlučne len zásuvky. V nízkych zásuvkách uschovávame koreniny, príbory, rôzne drobnosti a užitočné príslušenstvo na varenie. Vo vysokých zásuvkách uschováte riad, hrnce, a tiež doplnky na pečenie, či rôzne potraviny.

Infografika Pepco „Ktoré nádoby kúpiť do kuchyne?

Spôsoby praktického využívania kuchynských zásuviek

To, že sú v kuchynských skriniach zásuvky, je ešte málo, aby sme mohli hovoriť o dobrej organizácii kuchyne. Kľúčové je ich správne využitie. Pozrite si skvelé nápady – organizácia kuchynských skriniek so zásuvkami:

  • Použite podložku – do každej zásuvky v kuchyni sa oplatí kúpiť mäkkú podložku pod riad, hrnčeky a obedové súpravy. Kuchyňa má byť funkčná a praktická, preto sa nezaobíde bez základného príslušenstva do zásuviek, ako sú vložky a organizéry na príbor.
  • Kúpte organizéry, priehradky a iné doplnky uľahčujúce uschovávanie – nielen uľahčujú usporiadanie predmetov, ale zároveň chránia pred nekontrolovaným (a nežiaducim) presúvaním po zásuvke. Všetko potrebné príslušenstvo a doplnky nájdete v našich predajniach Pepco.
  • Potraviny uschovávajte v košíkoch alebo škatuliach – neprevrátia sa, a zároveň ľahšie udržíte v kuchyni poriadok. Ak sa rozleje káva, čaj alebo sa rozleje oleja, hneď nezašpinia aj vnútro zásuvky, ale zachytí ich škatuľa alebo kôš.

Nápady na poriadok v kuchyni

Žena v kuchyni ukazuje poháre na uschovávanie suchých potravín

Dobrá organizácia práce v kuchyni je základom efektívneho používania spotrebičov, pretože je všetko na dosah ruky. Na pracovnej doske v kuchyni sa majú nachádzať len tie najpotrebnejšie predmety, ako je rýchlovarná kanvica, nože či nádoba na koreniny. Hodia sa aj koše alebo sklenené podnosy na čerstvé ovocie.

Poriadok v kuchynských skrinkách a organizácia špajze

Bez ohľadu na to, či máte k dispozícii samostatnú špajzu, alebo potraviny uschovávate v kuchyni, sypké produkty uschovávajte v špeciálnych sklenených nádobách na uschovávanie potravín. Vďaka tesným viečkam v nich môžete držať múky, krúpy, cestoviny, ryžu, kávu či čaj bez toho, aby ste sa obávali, že sa do nich dostanú potravinové mole.

V Pepco kúpite priehľadné alebo farebné nádoby na potraviny a nápoje, vďaka tomu budete mať svoje obľúbené produkty vždy poruke. V našich predajniach nájdete kovové škatule s inšpiratívnymi nápismi a množstvo rôznych pohárov, v ktorých môžete držať svoje obľúbené sušienky či sladkosti.