Obsah:

  1. Najdôležitejšie zásady pri zariaďovaní kuchyne
  2. Kuchynské vybavenie – čo potrebujete, aby bolo varenie ľahké a príjemné?
  3. Ako vyberať taniere, misky a iný riad?
  4. Ploché a hlboké taniere, misky a mištičky
  5. Porcelánový, keramický alebo sklenený riad – ktorý vybrať?
  6. Stavte na celú obedovú súpravu! Prečo sa oplatí zainvestovať do obedovej súpravy?
  7. Nádoby na potraviny a nápoje – bezpečné a praktické skladovanie potravín
  8. Kuchynské potreby? Tieto veci jednoducho nesmú chýbať v žiadnej kuchyni!

V modernej kuchyni skvelý dizajn a praktickosť idú ruka v ruke. Správny dizajn interiéru, špičkové spotrebiče, ako aj kvalitné hrnce, riad a rôzne kuchynské potreby sú najlepším receptom na kuchyňu, v ktorej je príprava jedál ľahká a príjemná. Ako vytvoriť krásnu a praktickú kuchyňu v modernom štýle? Toto sú naše tipy!

Najdôležitejšie zásady pri zariaďovaní kuchyne

Pri navrhovaní modernej kuchyne je potrebné vybrať solídne materiály a inovatívne riešenia, ktoré sa premietnu v estetike a aj funkčnosti interiéru.

Kľúčové zásady, ktoré vám pomôžu vytvoriť perfektný kuchynský priestor.

  • Ergonomické usporiadanie kuchyne má uľahčovať každodennú prípravu jedál, varenie aj upratovanie. Rozvrhnite správny počet a rozmiestnenie skriniek a spotrebičov tak, aby boli ľahko prístupné a zároveň sa aj pohodlne používali. Ak si neviete predstaviť život bez kávy, vytvorte si kávový kútik, kde budete mať všetko potrebné na dosah ruky.
  • Výber materiálov je rozhodujúci pre na zachovanie vizuálnej konzistentnosti modernej kuchyne. Hľadajte materiály, ktoré sú trvácne, odolné, ľahko sa udržiavajú v bezchybnej čistote a aj atraktívne vyzerajú. Nerezová oceľ, sklo, vysokokvalitné lamináty či prírodný kameň patria medzi najobľúbenejšie voľby do modernej kuchyne.
  • Podeľte kuchyňu na praktické zóny: na prípravu jedál, varenie, uschovávanie a umývanie. Vďaka tomu bude priestor ergonomickejší a maximálne praktický. Nezabudnite ani na dostatočné osvetlenie každého priestoru, ktoré zvýši komfort a bezpečnosť pri práci v kuchyni.

Pripomíname, že kľúčom k perfektnej kuchyni je nájsť rovnováhu medzi estetikou a praktickými riešeniami. Moderná kuchyňa je aj miestnosť, ktorá má byť dôsledne prispôsobená potrebám rodiny – pouvažujte o svojich potrebách už pri projektovaní zariadenia, aby ste ho mohli prispôsobiť podľa seba a podľa svojich individuálnych očakávaní a potrieb.

Kuchynské vybavenie – čo potrebujete, aby bolo varenie ľahké a príjemné?

Otvorená kuchynská skrinka s usporiadanými koreninami v nádobách

Aby bolo varenie príjemné a efektívne, dôležité je mať správne kuchynské vybavenie. Od čoho začať? Samozrejme, od hrncov a panvíc!

Výber správnych hrncov a panvíc je pre efektívne varenie jednoducho kľúčový. Je dôležité, aby boli kompatibilné s typom vášho sporáka. Napríklad ak máte indukčnú varnú dosku, potrebujete hrnce s magnetickým dnom, a ak máte plynový sporák, ideálne sú ťažšie hrnce, v ktorých sa teplo šíri rovnomerne. Oplatí sa mať niekoľko panvíc – s rôznymi veľkosťami a rôznych typov, napr. teflónovú na jedlá, ktoré sa ľahko pripaľujú, a liatinové na vyprážanie pri vysokej teplote. Pri zostavovaní súpravy hrncov a panvíc si vyberte tie z najkvalitnejších materiálov, ktoré nebudú reagovať s pripravovanými jedlami.

Synonymom modernej kuchyne sú inovatívne spotrebiče, ktoré uľahčujú varenie. Stolné mixéry, ručné mixéry, vaflovače, hriankovače, teplovzdušné fritézy a grily – spotrebiče, ktoré výrazne skracujú čas prípravy jedál, a zároveň uľahčujú prípravu aj tých komplikovanejších. Za zváženie stoja aj multifunkčné spotrebiče, napríklad multifunkčný kuchynský robot, ktorý ponúka množstvo rôznych funkcií, čo isto pomáha ušetriť nielen čas, ale aj miesto v kuchyni.

Správne kuchynské vybavenie môže z prípravy jedál urobiť skutočne príjemný zážitok. Výber hrncov a panvíc, ako aj konkrétnych spotrebičov, závisí predovšetkým od individuálnych potrieb a štýlu varenia.

Ako vyberať taniere, misky a iný riad?

Výber taniere, misky a iný riad je dôležitou súčasťou vybavovania kuchyne, ktorý rozhoduje o praktickosti zariadenia a tiež ovplyvňuje estetiku podávaných jedál. Ako skompletizovať súpravu kuchynského riadu?

Ploché a hlboké taniere, misky a mištičky

V každej kuchyni sú nevyhnutné rôzne taniere a misky, určené na podávanie rôznych jedál. Ploché taniere sú ideálne na podávanie väčšiny jedál, od hlavných chodov až po občerstvenie. Hlboké taniere sú nevyhnutné pri servírovaní polievok a iných tekutých pokrmov, zaručujú, že omáčky a vývary zostanú pekne na tanieri. Na druhej strane, misky majú všestranné využitie – od malých, ktoré sú perfektné na predjedlá, omáčky a dresingy, až po veľké, vhodné na šaláty či cestoviny. Výber správneho riadu závisí od typu a štýlu podávaných jedál.

Kuchynské vybavenie vo výsuvnej skrinke

Porcelánový, keramický alebo sklenený riad – ktorý vybrať?

Vaše taniere a misky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Najpopulárnejšími materiálmi sú: porcelán, keramika a sklo. Čím sa tieto materiály vyznačujú?

  • Porcelán – symbolom elegancie a tradície. Dostupné sú predovšetkým elegantné biele s jemným zdobením – perfektné na každodenné jedlá v kruhu najbližších, aj na špeciálne príležitosti, ako sú sviatočné obedy či slávnostné večere. S porcelánom treba zaobchádzať opatrne a jemne ručne umývať!
  • Keramika – materiál je odolnejší voči rozbitiu než porcelán, väčšinou hrubší a ťažší. V ponuke nájdete bohatý výber vzorov a farieb, čo umožňuje vybrať správny riad pasujúci ku každému štýlu kuchyne. Skvelá voľba na každodenné používanie, ale aj na slávnostnejšie stolovania. Väčšina keramických tanierov a misiek sa môže umývať v umývačke riadu – avšak vždy dodržiavajte pokyny výrobcu.
  • Sklo – univerzálny materiál, ktorý sa hodí prakticky do každého interiéru. Sklo sa ľahko umýva a jedlá vyzerajú atraktívne. Sklenený riad je tiež odolnejší voči poškriabaniu a prefarbeniu než iné materiály. Obrovskou prednosťou skleneného riadu je možnosť umývania v umývačke riadu.

Stavte na celú obedovú súpravu! Prečo sa oplatí zainvestovať do obedovej súpravy?

Kúpenie kompletnej obedovej súpravy je skvelý spôsob na zaistenie estetickej jednoliatosti v kuchyni aj jedálni. Obedová súprava, ktorá je samozrejme zladená, má rovnaké vzory a farby, na stole vyzerá harmonicky a elegantne. Často je tiež navrhnutá tak, aby sa dala ľahko uschovávať a umývať v umývačke riadu. Ideálna súprava na servírovanie jedál je taká, ktorá spĺňa individuálne potreby a požiadavky, adekvátne k zvyklostiam a početnosti domácnosti.

Nezabúdajte, že kuchynský riad okrem svojej praktickej stránky, má tiež rolu dekoratívneho prvku, preto sa oplatí vybrať taký, ktorý odzrkadľuje váš osobný štýl a jednoducho pasuje do vašej modernej kuchyne.

Nádoby na potraviny a nápoje – bezpečné a praktické skladovanie potravín

Žena stojaca pred skrinkou s roztriedenými pohármi a nádobami

Solídne nádoby na potraviny a nápoje  sú v každej kuchyni nenahraditeľné – uľahčujú uschovávanie potravín a predlžujú ich čerstvosť. Hodia sa na uschovávanie zvyškov jedál, aj na zabalenie obedu do práce či do školy.

Osobitnou kategóriou sú elegantné nádoby na uschovávanie sypkých produktov, ako sú káva, čaj, cukor či cestoviny. Môžete ich položiť na kuchynskú dosku alebo v otvorených policiach – stanú sa ozdobou kuchyne, a ich obsah bude vždy poruke.

Moderné nádoby na potraviny môžu byť vyrobené zo solídnych plastov, nehrdzavejúcej ocele či elegantného skla. Vyberte si také, ktoré sa najlepšie hodia k štýlu kuchyne, samozrejme, musia byť tesné a ľahko sa čistiť. Zohľadnite aj ich zdravotnú bezpečnosť, či použitý materiál neobsahuje škodlivé látky, ktoré môžu reagovať s uschovávanými potravinami.

Infografika Pepco: Čo kúpiť do modernej kuchyne

Kuchynské potreby? Tieto veci jednoducho nesmú chýbať v žiadnej kuchyni!

Sú to síce menšie veci, avšak často rozhodujú o funkčnosti celej kuchyne. Pri kompletizovaní vybavenia z tejto kategórie vsaďte na vysoko kvalitné kuchynské doplnky, vyrobené z trvácnych materiálov, s ergonomickými rúčkami a samozrejme moderným dizajnom.

Krátky zoznam najdôležitejších kuchynských potrieb:

  1. Nože – vsaďte na súpravu nožov, najlepšie v praktickom stojane. Komplet má mať aspoň 4 až 5 nožov, od veľkého kuchárskeho noža, cez zúbkovaný nôž na pečivo, až po malé nože na oberanie zeleniny.
  2. Dosky na krájanie – vyberte ich tak, aby pasovali k dizajnu kuchyne a spĺňali vaše individuálne potreby. Moderné dosky môžu byť vyrobené z rozličných materiálov – drevené dosky sú trvácne a estetické, plastové sa ľahko čistia, a bambusové sú ľahké a ekologické.
  3. Lyžice a naberačky – drevené sú šetrné k riadu, a silikónové odolné voči vysokej teplote a univerzálne.
  4. Sitká, škrabky, lopatky, tĺčiky a šľahače – praktické predmety, ktoré v kuchyni nesmú chýbať! Potrebné na cedenie cestovín, zeleniny či ovocia, bezpečné prekladanie vyprážaných jedál, miesenie zemiakov a efektívne spájanie tekutých zložiek. Dostupné sú rôzne veľkosti a odtiene, ako aj rôzne materiály, napríklad modernej kombinácie dreva a silikónu.
  5. Strúhadlá – umožňujú ľahko nastrúhať zeleninu, syr či čokoládu. Existujú rôzne typy strúhadiel, ktoré môžu byť určené na strúhanie konkrétnych výrobkov (napr. syrov) alebo univerzálne, s rôznymi strúhacími povrchmi.
  6. Mechanické sekáčiky – uľahčujú rýchle sekanie zeleniny, byliniek či orechov.

Vďaka takému príslušenstvu je práca v kuchyni efektívnejšia a príjemnejšia.

Moderná kuchyňa je praktická, estetická, a v súlade s najnovšími trendmi. Dizajn musí byť dobre premyslený a spĺňať individuálne potreby a požiadavky používateľov. Samozrejme, vzhľad modernej kuchyne je rovnako dôležitý, závisí od individuálnych preferencií a finančných možností. Bez ohľadu na zvolený štýl sa oplatí, aby bola kuchyňa čo najviac praktická a estetická.