Obsah:

  1. Krásny štedrovečerný stôl – dekorácie, ktoré nájdete v Pepco
  2. Ako vyzdobiť štedrovečerný stôl?
  3. Najkrajšie dekorácie štedrovečerného stola začínajú výberom obrusu
  4. Vianočná obedová súprava – dodá žiaru každému interiéru
  5. Aké dekorácie sa najlepšie hodia na štedrovečerný stôl?
  6. Nenahraditeľná vianočná dekorácia stola: svetielka
  7. Tradičná dekorácia na štedrovečerný stôl:

Krásny štedrovečerný stôl – dekorácie, ktoré nájdete v Pepco

Interiérový dizajn a dekorovanie interiéru nie je vašou silnou stránkou? Zdobenie štedrovečerného stola vás skôr desí, než vyvoláva vianočnú náladu? V Pepco nájdete výnimočné obrusy a podložky, servítky, behúne, obedové súpravy, riad, príbor, sviečky, lampáše a mnoho iného.

Ľahko nájdete spojitý štýl vianočných dekorácií. Vyznávate zásadu, že menej je viac? A možno tento rok chcete štedrovečerný stôl bohato ozdobiť? Všetko, čo potrebujete a hľadáte, je v Pepco. Predvianočné nákupy urobíte v jednom obchode… aspoň čo sa týka dekorácií a darčekov!

Niekoľko inšpirácií na ozdobenie štedrovečerného stola s Pepco:

  • Tradičné prestretie: biely obrus, červené servítky a dekorácia z jedľových vetvičiek – klasická výzdoba, ktorá je vždy skvelá.
  • Moderná dekorácia: Sivý obrus, zlaté servítky a dekorácia zo smrekových vetvičiek – moderná dekorácia, ktorá dá štedrovečernému stolu elegantný vzhľad.
  • Štýl glamour: čierny obrus, strieborné servítky a dekorácia z bielych pierok – výzdoba v štýle glamour, ktorá sa skvelo hodí na štedrovečernú večeru v kruhu najbližších.

Ako vyzdobiť štedrovečerný stôl?

Dekorovanie štedrovečerného stola je krásna tradícia, ktorá má množstvo predností.

  • Vytvára slávnostnú atmosféru: krásne vyzdobený štedrovečerný stôl je jedným z najdôležitejších prvkov vianočnej výzdoby. Vytvára teplú a útulnú atmosféru, ktorá nabáda k spoločnému sláveniu Vianoc.
  • Prejav úcty k tradíciám: je to stáročná tradícia. Je to spôsob, ako si môžeme poctiť tento výnimočný deň a odovzdať ďalším generáciám hodnoty späté s týmito sviatkami.
  • Príležitosť pre kreativitu: skvelá možnosť prejaviť svoju kreativitu. Na vytvorenie neopakovateľnej dekorácie môžete použiť rôzne materiály a ozdoby.
  • Spoločné trávenie času: vynikajúca príležitosť na spoločné strávenie času s rodinou a priateľmi. Môžete to urobiť pri dobrej hudbe a vianočných pochúťkach.

V súlade s tradíciou sa štedrovečerný stôl už stáročia prestiera obyčajným bielym obrusom, pod ktorý sa rozkladalo seno. Aký je dôvod tohto zvyku? Seno a skromný obrus bez ozdôb mali symbolizovať chudobu a jednoduchosť stajne, v ktorej sa narodil Ježiš. V mnohých domoch sa tak deje až dodnes, hoci v posledných rokoch sa čoraz častejšie rozhodujeme prelomiť bielu rôznymi farebnými doplnkami.

Výzdoba štedrovečerného stola: figúrka Santu, obrus

Najkrajšie dekorácie štedrovečerného stola začínajú výberom obrusu

Ak uvažujete, ako ozdobiť stôl na Vianoce, začnite od základu – kľúčovým prvkom je predsa obrus alebo behúň. Môže byť biely, ale veľmi efektné sú aj štedrovečerné stoly zdobené vyšívanými obrusmi či vianočnými potlačami.

Obrus chráni stôl pred poškodením a vytvára krásne pozadie prestretia. Odporúčame, aby ste na Štedrý večer vybrali obrus, ktorý je sám o sebe dekoráciou. Je to najjednoduchší a aj najlacnejší spôsob na premenu obyčajnej večere na slávnostnú.

Ak sú pre vás Vianoce bezstarostným časom a návratom do detských čias, ozdobte stôl obrusom s vianočnými motívmi: hviezdičkami či stromčekmi, ktoré rozveselia hostí a vytvoria za stolom slobodnú atmosféru. Ak je Štedrý večer u vás doma skôr elegantnou a formálnejšou večerou, vsaďte na diskrétny pôvab bielej prepletanej striebornou alebo zlatou niťou.

V Pepco sme pripravení, bez ohľadu na to, aký typ obrusov potrebujete. V ponuke nájdete obrusy s vianočnými motívmi, ale aj elegantné, obdĺžnikové, štvorcové a okrúhle, žakárové či odolné voči škvrnám.

Čo nájdete v Pepco?

  • Biele a červené obrusy so zlatou alebo striebornou niťou. Stoja len 12€, a pritom vyzerajú rafinovane a elegantne.
  • Štýlový károvaný obrus – cena závisí od rozmerov a modelu. Za najmenší zaplatíte 5€.
  • Podložky s vianočnými motívmi – alternatíva k obrusom a behúňom! Ceny doplnkov tohto typu sa začínajú od niekoľkých eur!

Servítky musia ladiť so zvyškom výzdoby. Dajú sa zložiť na rôzne vianočné tvary, napr. stromčeka či hviezdy.

Infografika spoločnosti Pepco o zdobení štedrovečerného stola

Vianočná obedová súprava – dodá žiaru každému interiéru

Tradičných 12 štedrovečerných chodov sa musí podávať výnimočným spôsobom, čo ešte viac zdôrazňuje sviatočnú atmosféru. Zdá sa, že dobrým nápadom je doplniť vianočné prestieranie niekoľkými novými elegantnými prvkami. Vianočné dekorácie na štedrovečerný stôl nie sú len sviečky a svietniky, ale aj efektné taniere na servírovanie jedál a nápojov.

Vianočný súprava môže byť vyrobená z rôznych materiálov, napríklad porcelánu, skla, kameniny či keramiky. Najobľúbenejší je porcelánový riad, ktorý je elegantný a trvácny. Sklenený riad je tiež obľúbený, pretože je ľahký a priehľadný. Kameninový a keramický riad je odolnejší voči poškodeniam, avšak často nie je taký elegantný.

V Pepco nájdete taniere, šalátové misy, vázy či šálky. V ponuke nájdete jednoduchý univerzálny biely riad, ktorý sa skvelo hodí na Štedrý večer aj na bežný deň, a nechýba ani dekorovaný riad. Slávnostný riad sa používa len pri zvláštnych príležitostiach a vnáša do domu ešte slávnostnejšiu atmosféru.

Vianočnú súpravu dopĺňajú krásne podnosy, poháre, plechovky na sušienky, ako aj doplnky a formy na pečenie, vďaka ktorým vychádzajú z rúry samé fenomenálne jedlá. Dekoratívna keramika so zelenými a červenými vzormi dodá energiu a zlepší náladu pri vianočných raňajkách, aj vtedy, keď počasie za oknom nie je vôbec vianočné.

Pri výbere slávnostnej súpravy na štedrovečerný stôl zohľadnite aj štýl dekorácie a počet hostí. Ak máte veľký stôl a veľa hostí, oplatí sa vybrať súpravu, ktorá sa jednoducho umýva. Ak máte malý stôl a len niekoľko hostí, môžete zvoliť ozdobnejšiu súpravu.

Vianočná výzdoba interiéru a štedrovečerný stôl s trstinou a sviečkami

Čo nájdete v Pepco?

  • Vianočné hrnčeky – hľadáte lacný a jednoduchý nápad na ozdobenie stola na Štedrý večer? Vyberte hrnčeky Pepco s vianočnými motívmi. Káva, kompót alebo čaj so škoricou chutia skvele v takých podarených hrnčekoch!
  • Taniere, tanieriky a mištičky s vianočnými motívmi – napríklad so sobmi.
  • Taniere, podnosy a príbor – pôsobivé vianočné prestieranie s Pepco. Okrem iného nájdete mimoriadne pôsobivý šalátový príbor, podnosy, šalátové misy a všetko ostatné, čo sa hodí na štedrovečerný stôl.

Aké dekorácie sa najlepšie hodia na štedrovečerný stôl?

Lámete si hlavu, ako na Vianoce vyzdobiť stôl a zároveň neutratiť za to príliš veľa? Neváhajte a pozrite si naše návrhy. V Pepco nájdete nielen všetko, čo potrebujete na prestieranie, ale aj efektné vianočné hrnčeky, či množstvo rôznych vecí, ktoré môžete využiť pri vlastnoručnej výrobe dekorácií a ozdôb!

Vianočná výzdoba "urob si sám": sušené ovocie a marshmallow, svetielka

Nenahraditeľná vianočná dekorácia stola: svetielka

Červené, strieborné, zlaté, biele? Sviečky z Pepco perfektne doplnia vyzdobenie štedrovečerného stola. Môžete siahnuť po sviečkach s rôznou výškou a hrúbkou, a vytvoriť svoju vlastnú dekoráciu. Pri nákupoch v Pepco nezabudnite na hotové sviečky, dekorácie so sviečkami a lampáše, v ktorých môže horieť skutočný plameň, alebo tie moderné, elektrické.

Vianočný stôl sa dá rozžiariť nielen sviečkami. Použite bežné svetielka na vianočný stromček. Vytvorte oponu alebo reťaz svetielok na obruse a nechajte sa prekvapiť, ako pekne osvetlia každý detail dekorácie stola. Štedrovečerný stôl sa rozžiari, prehĺbi atmosféru radosti a vianočného tepla.

Pri umiestňovaní sviečok a svetielok na štedrovečernom stole nezabudnite na niekoľko pravidiel:

  • Bezpečnosť: sviečky a svetielka musia byť umiestnené tak, aby nepredstavovali žiadne riziko požiaru. Dávajte pozor, aby sa sviečky nenachádzali v blízkosti ľahkohorľavých materiálov, ako sú obrusy či servítky.
  • Estetika: svetielka rozmiestnite esteticky. Avšak s dekoráciami na stole to neprežeňte. Oplatí sa tiež zohľadniť, aby odtiene a tvary dekorácií ladili so štýlom stola.

Predstavujeme niekoľko konkrétnych inšpirácií na umiestnenie sviečok a svetielok na štedrovečernom stole:

  • Sviečky v svietnikoch: v strede stola umiestnite veľký svietnik s bielou alebo zlatou sviečkou. Okolo svietnika rozložte menšie svietniky s menšími sviečkami.
  • Dekorácie so sviečkami: na stole položte niekoľko dekorácií zo smrekových, jedľových či borovicových vetvičiek. Do dekorácií umiestnite sviečky rôznych farieb.
  • Lampy: na stole rozmiestnite biele alebo zlaté lampy. Svetielka môžete zavesiť aj na vianočnom stromčeku alebo iných prvkoch výzdoby.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob rozmiestnenia sviečok a svetielok, nezabudnite, že váš štedrovečerný stôl má vyžarovať teplo, útulnosť, a vytvárať slávnostnú atmosféru.

Tradičná dekorácia na štedrovečerný stôl:

Hoci v Pepco kúpite obrusy, riad, sviečky a všetko ostatné, čo potrebujete na prestretie štedrovečerného stola, môžete sa odhodlať a vyrobiť dekoráciu aj vlastnoručne. V podstate je to jednoduché, navodí tiež atmosféru radostného očakávania na Vianocami a hlavne – nikto iný nebude mať rovnakú dekoráciu! Aby boli Vianoce ešte radostnejšie a čarovnejšie, pripravte:

  • pohár bez viečka,
  • sviečku,
  • stuhu,
  • strieborné alebo zlaté hviezdičky, perličky alebo umelý sneh.

Samozrejme, všetky tieto výrobky nájdete v Pepco. Môžete v potravinách kúpiť aj škoricové tyčinky a zadovážiť ihličnatú vetvičku.

Vianočné dekorácie môžete umiestniť v strede stola alebo pri každom prestretom mieste. Dekorácie môžete vytvoriť z jedľových, smrekových, alebo iných ihličnatých vetvičiek, a z vianočných ozdôb, ako sú vianočné gule, reťaze a šišky.

Do pohára vložte sviečku a hviezdičky, perličky alebo umelý sneh. Navrch jemne položte škoricovú tyčinku a vetvičku, a vrch pohára previažte vianočnou stuhou. Príprava trvá len pár minút, stojí pár drobných, a vyzerá krásne. Dávajte pozor, aby sviečka úplne nevyhorela.

Môžete tiež využiť poháre s vianočnými ornamentmi a LED svetielka. Stačí, keď ich zapnete a vložíte do pohára, pričom ich zaviňte tak, aby nebolo vidieť zapínač s batériami. Pohár môžete postaviť na tanierik ozdobený smrekovými vetvičkami, šiškami a škoricou. Chcete ešte rýchlejšie a ešte jednoduchšie? Na vianočný tanier položte… vianočné gule. Perfektne sa hodia tie z Pepco! Okrem vyššie spomenutých prvkov, môžete vianočný stôl ozdobiť aj ďalšími vianočnými ozdobami, napr. figúrkami anjelikov.

Vianočný stôl je ústredným bodom vianočného domova. Stretáva sa tu celá rodina na spoločné oslavovanie Vianoc. Preto je veľmi dôležité, aby bol stôl náležite vyzdobený. Krásne prestretý vianočný stôl vytvára príjemnú a útulnú atmosféru, ktorá praje spoločnému sviatkovaniu. Už viete, ako ozdobiť stôl na Štedrý večer. Potrebujete ďalšie inšpirácie? Navštívte Pepco online alebo príďte do predajne, naživo si pozrite naše návrhy, a nájdite presne to, čo hľadáte!