Obsah:

  1. Naplánujte oslavu baby shower krok za krokom 
  2. Darčeky na oslavu baby shower – darčeky pre dieťa a pre mamu
  3. Praktické darčeky pre dieťa 
  4. Darčeky pre mamu
  5. Darčeky „Urob si sám“ – darčeky od srdca
  6. Zážitky a spomienky ako dar

Oslava baby shower bola na začiatku príležitosťou na poskytnutie podpory a porád mamám pred pôrodom, najmä v časoch, keď informácie o témach spätých s materstvom neboli tak ľahko dostupné ako je to dnes. V priebehu rokov sa oslava baby shower vyvinula na slávnostnejšiu a radostnejšiu udalosť. Teraz je to príležitosť nielen na podelenie sa radami a skúsenosťami, ale predovšetkým na slobodnú oslavu radostného očakávania na skoré narodenie nového člena rodiny. 

Naplánujte oslavu baby shower krok za krokom 

Oslavu baby shower najčastejšie organizujú sestry, priateľky a kamarátky mamy, ktorú čaká pôrod. Perfektný moment na usporiadanie oslavy baby shower je zvyčajne posledný trimester tehotenstva (približne v 7. a 8. mesiaci), keď sa mama ešte cíti pomerne komfortne, avšak pôrod je už blízko. 

Ako zorganizovať takú oslavu a aké darčeky dať mame? Pozrime sa na to!

  • Miesto oslavy – zohľadnite počet hostí a preferencie mamy. Oslavu baby shower môžete usporiadať v útulnej domácej atmosfére alebo v trochu elegantnejšom a formálnejšom prostredí v prenajatých priestoroch, kaviarni či reštaurácii.
  • Hlavný motív oslavy – môžete sa inšpirovať obľúbenými vecami, farbami alebo aktivitami mamy, alebo vybrať klasické detské motívy. Medzi najobľúbenejšie motívy patria modré a ružové odtiene, a tiež kvetinové motívy. Výber konkrétneho motívu pomôže zladiť výzdobu, pozvánky a menu. 
  • Pozvánky majú odrážať atmosféru oslavy a obsahovať všetky nevyhnutné informácie: dátum, miesto, čas a informácie o prípadných špeciálnych požiadavkách na darčeky. Môžete vybrať papierové alebo elektronické pozvánky, podľa preferencií a úrovne priateľstva medzi účastníčkami oslavy.
  • Dekorácie sa majú zhodovať s vybraným motívom. Môžete sa rozhodnúť na kúpenie hotových ozdôb alebo pripraviť ich vlastnoručne, čo dodá oslave svojský nádych. 
  • Menu na oslavu baby shower musia tvoriť ľahké jedlá, ktoré sa dajú ľahko rozdeliť a jesť v spoločnosti. Objednajte catering alebo sa inšpirujte receptami na mini občerstvenie, ako sú sendviče, tortily, ovocné špízy a sladkosti, napríklad sušienky a krémové dezerty v neveľkých pohároch. Na oslave baby shower sa nepodáva alkohol – stavte na čerstvé šťavy, bylinkové čaje a ochutené kávy. Pri plánovaní menu nezabudnite na vegetariánky, vegánky a osoby so stravovacími alergiami.

Neodmysliteľnou súčasťou oslavy baby shower sú najrôznejšie hry a výzvy. Skvelo sa hodia také hry, ako hádanie mena dieťaťa, obliekanie bábiky na čas, či vymýšľanie zábavných pesničiek o materstve. Ak sú medzi hosťami skúsené mamičky, určite sa budú chcieť podeliť svojimi myšlienkami o materstve – zaregistrujte na to čas. Dobrým nápadom je vytvoriť knihu porád pre mamy… aj tie vtipné! 

Darčeky na oslavu baby shower – darčeky pre dieťa a pre mamu

Výber darčeka na oslavu baby shower je skvelou príležitosťou ukázať mame, aká je pre vás veľmi dôležitá. Niekoľko nápadov na darčeky, medzi ktorými nechýbajú praktické doplnky pre dieťatko, ale aj tiež darované zo srdca.

Infografika Pepco o oslave baby shower

Praktické darčeky pre dieťa 

Darčeky z tejto kategórie sú vždy vítané, najmä keď pripravujú rodičov na príchod nového člena rodiny a môžu im uľahčiť starostlivosť o dieťatko. 

  • Súprava na starostlivosť o novorodenca – nesmie chýbať jemná kozmetika, teplomer do kúpeľa, mäkké utierky.
  • Ekologické plienky na opakované použitie – vyrobené z kvalitných materiálov, jemné a bezpečné pre pokožku, a zároveň šetrné k životnému prostrediu
  • Nosidlo alebo šatka na nosenie novorodencov – užitočné od prvých dní po narodení dieťaťa, uľahčujúce starostlivosť o bábätko.
  • Hračky pre dieťatko – oplatí sa vybrať hračky pre dojčatá stimulujúce a podporujúce vývoj dieťaťa, ako napríklad mäkká senzorická knižka, senzorické kocky, hryzadlá alebo hrkálky. 

Darčeky pre mamu

Tehotná žena s úsmevom pozerá na farebné balóny na oslave baby shower

Baby shower nie je len príležitosťou na oslavu blížiaceho sa narodenia dieťaťa, ale aj šancou postarať sa o mamu. 

  • Darčeková karta do SPA – mame poskytne chvíľku relaxu a oddychu, ktorá jej pomôže pripraviť sa na náročné obdobie.
  • Štýlová taška na detské potreby – praktická a súčasne módna. Môžete si kúpiť jeden z top modelov v tejto kategórii (napr. s veľkým nápisom „mama“) alebo personalizovanú tašku na objednávku. 
  • Knihy o materstve – s množstvom praktických rád a tipov ohľadne starostlivosti o dieťa. 

Darčeky „Urob si sám“ – darčeky od srdca

Vlastnoručne urobené darčeky majú svoj osobný a jedinečný charakter. Aký darček môžete pripraviť svojpomocne?

  • Vlastnoručne vyrobené svetre, čiapky, ponožky – ručne vyrábané detské oblečenie z mäkkej a pre pokožku bezpečnej priadze (napr. bavlnenej či merino).
  • Album pre dieťa – personalizovaný album, v ktorom mama môže zaznamenávať dôležité momenty a spomienky.
  • Háčkované hračky – mäkké, bezpečné a vyrobené s láskou, isto sú krásnym a jedinečným darčekom.

Zážitky a spomienky ako dar

Darčeky v tejto kategórii sú skvelým spôsobom, ako môžete rodičov darovať nezabudnuteľné spomienky alebo cenné zručnosti. Univerzálny nápad na darček pri príležitosti baby shower je poukaz na tehotenské fotenie. Môžete sa tiež rozhodnúť, a rodičom darovať kurz prvej pomoci alebo pozvánku na sériu webových seminárov o starostlivosti a výchove. A aký nápad máte vy na baby shower?