Obsah:

  1. Ako usporiadať detskú izbu?
  2. Poriadok v detskej izbe – skladovanie hračiek bez tajomstiev
  3. Ako zariadiť izbu pre aktívne dieťa?
  4. Malá detská izba – veľká výzva 
  5. Osvetlenie v detskej izbe
  6. Dekorácie – dodanie osobného vzhľadu detskej izbe

Jedným z najväčších detských snov je mať vlastnú izbu, kde sa môžu ukryť pred svetom a zažívať neobyčajné dobrodružstvá pri hre alebo príjemne oddychovať a relaxovať. Zariadenie detskej izby nemusí byť veľkou logistickou ani finančnou výzvou – poradíme vám, ako zariadiť detskú izbu a čomu venovať pozornosť, aby ste dosiahli priestor vytvorený na učenie aj hru.

Ako usporiadať detskú izbu?

Navrhovanie detskej izby možno zveriť profesionálom, ale je to nákladné riešenie. Skvelý efekt môžete dosiahnuť vlastnými silami – stačí vyhľadať inšpiráciu na internete a prispôsobiť dizajn interiéru veku a záujmom dieťaťa. 

Pri zariaďovaní detskej izby je dobré začať s meraním priestoru, odhadom rozpočtu a výberom preferovanej farebnej schémy a estetiky. Ak si to interiér vyžaduje, treba ho osviežiť (napríklad vymaľovať alebo vytapetovať) a potom pokračovať s nábytkom. Nezabudnite, že bezpečnosť je dôležitejšia ako estetika, a preto vždy vyberajte nábytok a doplnky podľa veku dieťaťa. 

Aký nábytok by nemal chýbať v detskej izbe?

  • Pohodlná posteľ – pre tínedžera je vhodné kúpiť plnohodnotnú jednolôžkovú posteľ. Ak zariaďujete veľmi malú detskú izbu, zvážte sklápaciu posteľ alebo model, ktorý „rastie s dieťaťom”. 
  • Skrine – uzamykateľné na oblečenie a regály na knihy a hračky.
  • Stôl alebo písací stôl – aj keď vaše dieťa ešte nechodí do školy, potrebuje miesto na sedenie pri kreslení, maľovaní alebo vyfarbovaní.
  • Stolička – ergonomická a prispôsobená chrbtu dieťaťa tak, aby bolo vždy pohodlné.

Počet zariadení a nábytku v detskej izbe nemusí byť veľký – najmä ak ide o malú detskú izbu. Nechajte voľný priestor na tvorivú hru.

Infografika Pepco o výzdobe detských izieb

Poriadok v detskej izbe – skladovanie hračiek bez tajomstiev

Jednou z najväčších výziev, ktorým rodičia batoliat a tínedžerov čelia, je naučiť svoje deti udržiavať poriadok v izbe. Ak chcete zabezpečiť, aby tento priestor nebol plný chaosu, stavte na niekoľko osvedčených riešení, ktoré vám toto učenie a ukladanie pokladov uľahčia.

  • Kúpte si boxy na hračky – môžu to byť špeciálne nádoby pre nábytok alebo uzatvárateľné boxy z plastu alebo lepenky. Takéto prvky pre pohodlné uchovávanie a usporiadanie priestoru nájdete v spoločnosti Pepco. 
  • Prispôsobte počet a typ nábytku potrebám svojho dieťaťa – neriaďte sa tým, čo je módne, ale tým, čo je praktické. Číta vaše dieťa rado knihy? Potrebuje veľa políc na ich uloženie! 
  • Nepoužívané hračky odložte do krabíc – nie všetko musí byť vždy na vrchu a po ruke. Ak sa vaše dieťa s niektorými hračkami hrá len veľmi zriedka alebo sa s nimi nehrá vôbec, je čas ich odložiť. 

Otázka usporiadania kníh, nespočetných hračiek, milovaných plyšových medvedíkov, hier, suvenírov alebo doplnkov na maľovanie a kreslenie môže byť veľkou výzvou. Našťastie vám s touto úlohou pomôže správne vybraný nábytok a úložné doplnky od spoločnosti Pepco. 

Ako zariadiť izbu pre aktívne dieťa?

Zariadiť priestor pre dieťa, ktoré najradšej kreslí alebo číta knihy, sa zdá byť jednoduché, najmä v porovnaní so zariadením izby pre dieťa, ktoré srší energiou. 

Čo by mohlo byť užitočné?

  • Posteľ s rebríkom a šmýkačkou – takýto nábytok existuje v mnohých možnostiach a variantoch.
  • Nástenný rebrík, po ktorom môže vaše dieťa liezť. Kvôli bezpečnosti nezabudnite umiestniť malý matrac priamo vedľa neho.
  • Mäkký koberec – na tomto koberci si vaše dieťa bude môcť precvičovať kotrmelce, tancovanie alebo skákanie.

Čím väčšia je izba pre aktívne dieťa, tým lepšie, ale aj na niekoľkých metroch štvorcových sa dá zariadiť priestor vhodný na energickú hru. 

Malá detská izba – veľká výzva 

Farebná detská izba

Zariadiť malú detskú izbu sa môže zdať náročné, ale aj v malom priestore môžete vytvoriť útulný, pohodlný a estetický interiér. Stačí si vybrať farbu v správnej farbe, priestranný a tvarovaný nábytok a použiť niekoľko osvedčených metód pomocou širokého sortimentu z Pepco. 

V malej detskej izbe dobre pôsobia:

  • Jasné farby – takéto farby opticky zväčšujú priestor. Zvoľte svetlé tóny stien a nábytok v jemných farbách. 
  • Multifunkčné alebo skladacie riešenia – pri zariaďovaní malej izby pre dievča môžete zriadiť toaletný stolík so zrkadlom ukrytým v hornej časti, ktorý sa dá použiť aj ako písací stôl.
  • Plytší nábytok – môžete si ľahko kúpiť komody, regály alebo skrinky s menšou hĺbkou, ako je štandard. Umožní vám pohodlne uložiť hračky a nezaberie veľa miesta. 

Pri zariaďovaní izby nezabudnite zohľadniť individuálny vkus vášho dieťaťa. Dievčenská izba samozrejme nemusí byť v ružových odtieňoch a dizajn chlapčenskej izby nemusí nutne odkazovať na futbal alebo vesmírne lode. Neriaďte sa stereotypmi, ale skutočnými záujmami svojho dieťaťa.

Osvetlenie v detskej izbe

Mimoriadne dôležitým prvkom vybavenia detskej izby je vhodné osvetlenie, primerané jeho veku. Je to preto, že v rôznych fázach života batoľaťa sú potrebné rôzne svetelné výkony a rozloženie svetla. 

  • V izbe novorodenca a niekoľkomesačného dieťaťa budú dobre fungovať žiarovky s nižším výkonom a nočné lampy v tlmených a priateľských farbách, ktoré dokonale ladia s ostatným nábytkom. 
  • V izbe staršieho batoľaťa a aktívneho predškoláka je zďaleka najdôležitejšou funkciou stropné svetlo a bodové lampy a svietidlá, ktoré sa dajú zapnúť na kreslenie alebo puzzle.
  • Keď vaše dieťa dosiahne školský vek a začne tráviť čoraz viac času pri písacom stole, mali by ste siahnuť aj po stolovej lampe. 

Na optické zväčšenie malého priestoru je dobré zabezpečiť v miestnosti niekoľko zdrojov svetla.

Dekorácie – dodanie osobného vzhľadu detskej izbe

Dôležitou súčasťou zariadenia každej detskej izby sú rôzne doplnky a dekorácie, ktoré často vyjadrujú aktuálne záujmy a vášne batoľaťa. Tieto predmety dodávajú miestnosti individuálny, jedinečný charakter. Tak sa stalo, že hračky a dekorácie do chlapčenských a dievčenských izieb sú špecialitou Pepco. 

Ak chcete dodať detskej izbe individuálny nádych, siahnite po:

Všetky tieto predmety nájdete v Pepco za vynikajúce ceny, vďaka ktorým môžete zariadiť detskú izbu bez toho, aby ste vyčerpali svoj domáci rozpočet, ale s vkusom a v úplnom pohodlí.